sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Sotasyyllisyystuomiot väärinä purettava

Jo viikko sitten valmistui oikeusministeriön valmistuttama lausunto vuoden 1946 sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä, jossa raskaimpiin tuomiohin eli pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomittiin presidentti Risto Ryti 10 vuotta, pääministeri J.W.Rangell 6 vuotta, pääministeri Edwin Linkomies 5,5 vuotta, ulkoministeri Väinö Tanner 5,5 vuotta jas uurlähettiläs T.M.Kivimäki 5 vuotta.

Tehdyssä selvityksessä todetaan oikeudenkäynnissä rikotun moniakin oikeusvaltion periaatteita: luotiin erityistuomioistuin, sotasyyllisyyslaki oli taannehtiva, syytettyjen puolustusta rajoitettiin, tuomioistuinta painostettiin, osa tuomareista oli jäävejä.

Toimikunta ei kuitenkaan ehdota tuomioiden mitätöimistä, koska se toisi mukanaan ongelmia, vaan kehottaa valtiojohtoa antamaan lausunnon. Presidentti onkin luvannut harkita asiaa. Pääministeri Vanhanen puolestaan on todennut, etteivät nämä tuomitut tarvitse kunnian palautusta, koska eivät ole kunniaansa koskaan menettäneetkään.

Mutta jotta asia saataisiin lopultakin järjestykseen ja kaiken lisäksi sille kuuluvalla arvokkaalla tavalla, olisi ainoa järkevä ratkaisu sotasyyllisyystuomioden purkaminen. Se on sitten lakimiesten tehtävä, miten se käytönnössä suoritetaan, mutta lopputuloksen on oltava selkeä!
Nämä Suomen itsenäisyyden säilyttämisessä raskaan päivätyön tehneet kunnian miehet ovat sen ansainneet, jotta historian aikakirjoihinkin jäävät oikeat merkinnät ja häpeätahra menneisyydestämme pyyhitään pois.

Ei kommentteja: