keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Suomi nousuun

Kaikki olemme yhtä mieltä siitä, että laman kourissa kipristelevä Suomi olisi saatava nousuun, mutta miten. Siitä sitten ollemmekin jo erimielisiä. Ja useimmilla ei taida olla tiedossa mitää keinoa nousun saavuttamiseksi. Ei pahemmin edes hallituksellakaan.

Hallitus onkin tilannut filosofi Pekka Himaselta Suomi-vision. Hänen mukaansa meillä asit ovat hyvinkin huonosti, on talousvelkaa, ekologista ja hyvinvointivelkaa. Taloudesta on tullut itseisarvo, kun sen sijaan tulisi pyrkiä saavuttamaa arvokas elämä. Siihen liittyvät ilmastonmuutos, hyvinvoinnin uudelleenmäärittely ja monikulttuurinen maailma.

Ilmastonmuutoksen estämiseksi Himanen esittää ympäristöä tuhoavalle toiminnalle voimakasta verotusta ja nimenomaan heti eikä joskus tulevaisuudessa. Ydinvoimaa hän - kuten itsekin voimakkaasti ajattelen - ei näe hallitsevana ratkaisuna, sillä uutta Nokiaa ei synny ostamalla ulkomailta ydinvoimaloita.

Himanen ei myöskään suoralta kädeltä allekirjoita Vanhasen ehdotusta työurien pidentämisestä. Ensinnä pitäisi luoda sellaisia työpaikkoja, joissa ihmiset voivat hyvin ja ovat luovia. Ja näin puusta katsoen kun jopa 25% nuorista valmistuvista ei saa työpaikkaa, annettaan ensin nuorille työtä, ja vasta sitten puhutaan eläkkeelle siirtymisen pitkittämisestä.

Himanen toteaa meidän elävän nyt tulevilta polvilta lainatuilla varoilla.Se on kuin varastaisi salaa yöllä rahaa oman lapsen säästöpossusta. Niinpä filosofi aikookin seurata tarkasti politiikkojen toimenpiteitä ja lupaa antaa lisää tukiopetusta tarvittaessa ja uhkaapa jopa jälki-istunnollakin. Se kyllä taitaakin odottaa neuvottomia hallitusherrojamme, jotka vain vaikeuksien keskellä ovat tyytyneet asettamaan monia uusia selvitysryhmiä, joiden tehtävänä on tutkailla miten tästä selvittäisiin kuivemmin jaloin eteenpäin.

Ei kommentteja: