lauantai 6. maaliskuuta 2010

Uusi vaalilaki

Tämä on 333. blogini. Kävin läpi kaikki blogien otsakkeet eikä ihmeekseni niiden joukossa ollut yhtäkään koskien nyt lopultakin hallituksen antamaa uutta eduskuntavaalilakiehdotusta, vaikka sitä on puitu pitkään ja hartaasti. Lopulta suuretkin hallituspuolueet sen joutuivat hyväksymään hallituksessa ja lähettämään eduskunnan käsitelttäväksi. Lakiehdotuksen hyväksymisen myötä ensimmäisen kerran maassamme toteutetaan perustuslakiamme, jonka mukaan jokainen ääni on saman arvoinen. Demokratiaa nimessään kantavat sosialidemokraatit sen sijaan jaksavat yhä harata demokratian toteutumista vastaan ja vastustavat uudistusta.

Pitää vain ihmetellä, miten vasta nyt ollaan pääsemässä perustuslain takaamaan yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen. Nykyisin käytössä oleva vaalikäytäntö suosii suuria puolueita, kun paikkojen jako ratkeaa vaalipiirikohtaisesti eikä suinkaan koko maassa annettujen äänien suhteessa. Niinpä viime vaalien tulos olisi muuttunut uuden jokaisen äänen samaan arvoon asettavan lain mukaan melkoisesti. Kaikki suuret puolueet olisivat menettäneet kansanedustajan paikkoja, kokoomus ja keskusta molemmat neljä, demarit yhden. Kolmen paikan voittajina olisivat olleet PerusSuomalaiset ja kristillisdemokraatit, vihreille olisi tullut kaksi paikkaa lisää ja vasemmistoliitto olisi saanut yhden lisäpaikan.

Mielenkiintoisinta näin satakuntalaisittain on se, että PerusSuomalaiset olisivat saaneet täältä paikan, jonka olisi menettänyt keskusta. Eihän se nytkään olisi tarvinnut kuudensadan äänen erotuksena suuriakaan, esimerkiksi eläkeläispuolueen mukaantulo vaaliliittoon olisi tuonut edustajan paikan. Joskus voi suuretkin asiat olla pienestä kiinni, samalla olisi kokoomus muuttunut suurimmaksi puolueeksi ja tullut myös pääministeripuolueeksi.

Uusi vaalilaki tarvitsee perustuslain mukaisen käsittelyjärjestyksen, joten kun tämä eduskunta hyväksyy sen enemmistön voimin, tarvitaan sen taakse uudessa eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön eli 67 edustajaa voi uudessa eduskunnassa edelleen tyrmätä demokratian toteutumisen. Äänestäjien onkin siis huolehdittava siitä, ettei uudessa eduskunnassa ole niin montaa kansalaisten äänivaltaa heikentävää edustajaa. Näin tämä uudistus ei siis missään nimessä tule voimaan vielä ensi eduskuntavaaleissa vuoden päästä huhtikuussa 2011, valitettavasti. Mutta ensi vuonna vanhan lain mukaan voidaan solmia vaaliliittoja, jolloin pienemmissäkin vaalipiireissä myös pienempien puolueiden mahdollisuudet paranevat. Uusi laki sitten tekeekin vaaliliitot tarpeettomiksi.

Ei kommentteja: