perjantai 5. maaliskuuta 2010

Älyttömyyksien älyttömyys

3 000 miesahtaajaa laittaa koko maan polvilleen, metsäteollisuus mennettää päivässä 30 miljoonaa ja teknologiateollisuus 70 miljoonaa. Ja tämä kaikki aikana, jolloin maamme pyristelee yleismaailmallisessa lamassa ja taloudelliset resulssit ovat olemattomat. Sitähän todistavat yleinen 0,5% palkankorotuslinjakin kevään palkkaratkaisuissa.

Onko todella oikein että kaikkien on kurjistuttava pienen strategisesti tärkeän ryhmän itsekkäiden vaatimusten edessä. Hehän ovat moniin muihin ryhmiin verrattuna jo nyt korkeasti palkattuja ja heidän vaatimuksensa vuoden palkkaturvasta irtisanomistapauksissa ei ole tästä maailmasta. Samaa elintärkeän pienryhmän etuaan ovat aikanaan sumeilematta käyttäneet mm. lennonjohtajat. Sen sijaan Wällärin johtaman Merimies-Unionin lakkoiluhan johti merimiesten ulkoistamiseen ja samaan on viime vuosina kovaa vauhtia ajanut paperityöntekijöiden johtaja Ahonen koko paperiteollisuuttamme. Nytkin juuri paperimiehet kärsivät ensimmäisinä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoon kuuluvien ahtaajien satamat sulkeneesta lakosta, jota ennakoidaan kaiken lisäksi pitkäksi, siksi kaukana sopijaosapuolten näkemykset ovat toisistaan. Eihän viimeisenä neuvotteluyönä valtakunnansovittelijakaan antanut edes sovitteluehdotusta.

Lakosta ei todellakaan kukaan hyödy eikä loppujen lopuksi voitakaan. Siksi oli järjen voitto että saman AKT:n alainen kuljetustyöntekijöiden lakko loppui yhteen vuorokauteen ja monilta muilta uhkaamassa olleilta lakoilta on voitu välttyä. Niinpä työnantajapuolelta on esitetty vaatimuksia työtaisteluiden pelisääntöjen uudistamisesta. Tämänpäiväinen Helsingin Sanomienkin pääkirjoittaja toteaa menossa olevasta lakosta, että lakkojen vaikutuksia olisi voitava rajoittaa, koska satamien seisottamisen yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset ovat kohtuuttomat verrattuna itse kiistan kokoon.

Suomen Kuvalehdessä valitetaan Suomessa elettävän kuin viimeistä päivää. Lakko-oikeuksia tulee käyttää viisaasti eikä ahneesti avainalojen etujen maksimoimiseen yli muiden. Joissakin oikeutetuiksi todetuissa lakoissa lakkolaiset saavat myös yleisen hyväksynnän kuten esimerkiksi Tehyn lakossa, mutta ahtaajien tempaus on kaikkea muuta eikä ansaitse kansalaisten myötätuntoa, päinvastoin!

Ei kommentteja: