tiistai 11. toukokuuta 2010

Eduskunta paljon haltijana

EU-aikana puhutaan paljon Suomen eduskunnan tarpeettomuudesta. Monet ehdottavat edustajien luvun puolittamista perustellen asioiden vähyyttä tai sitä, että ryhmäthän toimivat yleensä siten kuin johtajat määräävät. Koko itsenäisyytemme ajan edustajien määrä on ollut sama ja se on hyväksy havaittu heti perustuslakia säädettäessä ja myös koko eduskunnan toiminnan ajan. Säilyyhän 200 edustajan voimin edustuksellisuus niin alueellisesti kuin myös puoluekirjoin moninaisuuden kautta.

Eikä ne eduskunnan päätettävänä olevat asiat ole vähentyneet eivätkä myöskään käyneet tyhjänaikaisiksi. Onhan siellä nytkin käsiteltävä jo huomenna päätettävänä oleva Kreikan lainapaketti eli 1,6 miljardia Suomen osalta. Koko oppositio jopa demaritkin on vastaan, ja sekos harmittaa Vanhasta ja Kataista.

Lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys kahdesta ydinvoimalasta, joka mennee läpi, muttei pelkästään läpihuutojuttuna, vaikka 40 kepulaista onkin asettunut kannattamaan kahta voimalaa. Hallituksesta ilmeisesti loput keput ja tietysti vihreät ovat vastaa. Oppositiossa enemmistö PerusSuomalaisista ja vasemmistoliitosta vastustavat, kuinka lienee demarien laita.
Emmehän todellakaan tarvitse tällaista määrää energiaa semminkään, kun puunjalostusteollisuus koko ajan siirtää tuotantoaan ulkomaille. Ja onhan uusiutuvien kotimaisten energialähteiden hyödyntämisestä myös hallituksen esitys ja se, jos mikä työlistää ja ennen kaikkea laajaa maaseutua ja tuottaa tietysti myös energiaa.

Ja sitten on käsittelyyn tulossa myös EU:n valtiovarainministerien sunnuntaina päättämän 750 miljardin vakuusrahaston Suomen osuuden 8,14 miljardin hyväksyminen tai hylkääminen, joka on myös päätettävä eduskunnassa.

Näin eduskunta päättää siis edelleen merkittävistä kaikkia meitä koskevista asioista!

Ei kommentteja: