keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Kontupohja

Sodderin seurakunnan ohella luterilaisen Inkerin kirkon toisena pääkohteenamme oli Kontupohjan seurakunta Äänisjärven rannalla kuten Petroskoikin 50 km Petroskoista.

Kontupohjassa saimme olla sunnuntain jumalanpalveluksessa, jossa olin Pyhän Kolminaisuuden päivän saarnan pitäjänä. Paikalla oli Suomesta myös Parikkaniemen orpokotisäätiön pastori Markku Liukkonen, joka hoiti liturgian. Seurakunnan pastori-diakoni Vadim Lysenko oli mukana ja tulkkina vanha tuttava seurakunnan äitihahmo Lyyli Vanhanen. Ainakin kymmenkunta vuotta seurakunnan kirkkoherrana toiminut meidän Jämijärvenkin nimikkona toiminut Jorma Säde jatkaa edelleen, mutta oli nyt kotimaassa, kun voi uskoa jumalanpalveluksen hyviin käsiin!

Seurakunnalla on viisi vuotta vanha eli siis uusi komea kirkko yhtä isona kuin viereen rakennettu palokunnantalokin. Aiemmin seurakunta kokoontui kerrostalon alakerrassa ja sitä ennen olen ollut mukana myös kulttuuritalolla pidetyssä jumalanpalveluksessa, jossa kaikki tavarat täytyi koota aina viikoksi pois. Eteenpäin on lujasti päästy. Seurakunta jopa tarjosi meille lounaan kirkon kahvitiloissa. Meillä Fanny Järvenrannan kanssa on siellä kummilapsetkin Eugeni ja Katerine, joiden isoäiti on Elviira, vain Elviiran äiti ainoa suomea puhunut on kuollut.

Olimme myös kiertoajelulla. Näimme ja kävimme sisälläkin 240 vuotta vanhassa arvokkaassa Äänisen rannalla kaupungin ulkopuolelle jääneessä monikerroksisessa 42 m korkeassa ortodoksisessa valtavista hirsistä pystytetyssä kirkossa. Oppaamme haki myös uuteen ortodoksikirkkoon viereisestä pappilasta papin avaamaan oven ja näyttämään paikallisin voimin aina ikonien maalausta myöten tehtyä modernia valkeaa kivikirkkoaan, joka on valmistunut puoli vuotta sitten.

Seurakunnissa on vain muutama sata jäsentä, mutta esim. ortodoksikirkossa on silti paljon kävijöitä. Noin 50.000 asukkaan kaupungissa 7.500 henkeä saa elantonsa paperikompinaatista, jonka tulevaisuus on yhtä epävarma kuin meidän Suomenkin paperitehtailla, joten kaupungin tulevaisuus voi olla synkkä, jos pahat aavistukset toteutuvat. Uusia korvaavia työpaikkoja lienee turha toivoa suurella Venäjän maallakaan.

Paperitehtaan lahjoittamaa komeaa uimahallia oli pyydetty avaamaan itse Putinia. Hän ei saapunut ja kehoitti ennemmin rakentamaan työläisille kunnolliset asunnot ennen tällaissia hienouksia. On tehdas rakentanut kaupungille komean kulttuuritalonkin.

Ei kommentteja: