torstai 24. kesäkuuta 2010

Soinilla on tilaa

Vaikka kenenkään saamat äänet eivät ole hänen omiaan kuin juuri käydyissä vaaleissa, niin silti äänisaaliita tarkastellaan, kuin ne olisivat ehdokkaan omistamia ääniä. Tästä pohdinnasta on nyt Uusimaa malliesimerkki, kuka kerää luopujien Sauli Niinistön, Matti Vanhasen ja vaikkapa Antti Kalliomäen äänet. Yksistään Niinistön äänipotti oli eduskuntavaalien ääniharavana 60 563, Matti Vanhanen sai toiseksi eniten 24 112, mutta kolmantena tuleekin sitten jo Timo Soini 19 859. Kaikki olivat ehdokkaina juuri Uudellamaalla.

Asian tekee perin mielenkiintoiseksi se, että Uusimaa on maan ylivoimaisesti suurin vaalipiiri ja sieltä valitaan peräti 34 edustajaa kun pienimmistä Pohjois-Karjalasta ja Lapista tulee vain 6 ja 7 kansanedustajaa. Uusimaa on siis paljon vartijana ja Timo Soinille on kaikki mahdollista, kun molemmat edellä olevat ovat poissa kuvioista. Kokoomus tosin heittää tulee Uudellamaalla aiemmin Pohjois-Savosta ehdokkaana olleen puheenjohtajansa Jyrki Kataisen ja keskustallakin on 16 390 äänen Paula Lehtomäki ja miksei demareillakin Maria Gusenina-Richardson 12 578 ääntä.

Mutta kaikken kaikkiaan Timo Soinilla on nyt viime EU-vaalien ykkösenä tuhannen taalan paikka, niinpä hänelle povataa lähes Niinistön äänisaalista. Kun siihen lisätään muiden ehdokkaiden kuten istuvan kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lernerin äänet, ei 5-6 edustajan läpivieminen ole mahdotonta. Tämä kuvastaa sitäkin, miten suuret vaalipiirit ovat nykyisin ratkaisuasemassa, kun todella koko Lapista valitaan yhteensä vain sama 6 edustajaa.

Näin johtavat oikeistopuolueet tahtomattaan ovat tekemässä Soinille jälleen kerran tilaisuuden yllättää jättipotilla! Kansa on todella kyllästynyt Jyrkin ja Vanhasen junailemiin Kreikan tukiin ja pienituloisimpia raskaimmin koetteleviin veroratkaisuihin.

Ei kommentteja: