tiistai 15. kesäkuuta 2010

Toinen seudullinen kirkkopäivä

Vuosi sitten tosin elokuussa järjestettiin Satakunnan veteraanien ensimmäinen seudullinen kirkkopäivä Porissa. Silloin kaavailtiin seuraavaa tilaisuutta Raumalle. Olimme kuitenkin tänään seudullisessa kirkkkopäivässä Huittisissa arviolta 300 hengen voimin, vuosi sitten vastaavaksi luvuksi ilmoitettiin 350. Väkisinkin laskua on vuosittain, meiltä Kankaanpäästä löytyi lähtijöitä 16, joka sekin oli vähemmän kuin viime vuonna.

Kuitenkin tällainen kokoontuminen puolustaa paikkaansa, kun vielä näinkin runsaslukuisasti kokoonnutaan, tosin Kankaanpäästäkin oli liikkeelä vain 5 veteraania ja 3 veteraaninaista, joten puolet oli meitä nuorempia.

Kokoontumispaikat Huittisten kirkko ja sen vieressä oleva seurakuntatalo ovat entuudestaan tuttuja, olen kirkkoherra Simo Laitilan kutsusta ollut Herättäjän-päivän saarnaajana ja useita kertoja siioninvirsiseuroissa. Nyt Simo on virkavapaalla ja vt. kirkkoherra saarnasi messussa, jossa viimevuotiseen tapaan olimme Jussi Pelto-Pirin kanssa ehtoollisavustajina.

Päiväjuhlassakin oli sikäli tuttua, että entinen esimieheni Lapuan piispana toiminnut kenttäpiispanakin ollut nykyisin kotiseudullaan Kurikassa eläkepäiviään viettävä Jorma Laulaja oli juhlapuhujana ja hän oli matkassa rouvineen. He olivat aikanaan myös Jurvassa asettamassa minua kirkkoherranvirkaan.

Päinvastaisista ennustuksista huolimatta sääkin oli suosiollinen, kunnianosoitus yli 300 sotilaan sankarihaudallakin seppeleenlaskuineen saatiin suorittaa kaunissa auringonpaisteessa. Sade ripottelikin vasta paluumatkalla ja Kankaanpäässä oli satanut enemmänkin.

Kaikki viisi veteraanijärjestöä olivat järjestelyvastuussa ja näiden yhdessä muodostama rintamavastuu antoi taloudellista tukea ruokailun ja kahvituksen järjestämiseen, jotka kaikki kuten pääjuhlakin mahduttiin suorittamaan seurakuntatalossa, joten huonommin liikkuvillakaan ei ollut ongelmia. Vastaavia keskitettyjä tiloja kirkon läheisyydessä ei välttämättä olekaan kaikkialla. Ei Kankaanpäässäkään, jonne jo joku oli ehdottamassa seuraavien kolmansien seudullisten kirkkopäivien järjestämistä. Eiköhän ensi vuonna ole lopultakin Rauman vuoro.

Ei kommentteja: