lauantai 19. kesäkuuta 2010

Valta on makeaa

Kirjoittaisin ehkä toisella tavalla, jos PerusSuomalaiset olisivat nyt hallituksessa. Mutta nyt opposotiosta käsin uudet vaalit jo heti syksyllä olisivat todella välttämättömät. Kirjoitinkin aiheesta jo kaksi kuukautta sitten, jolloin Timo Soini vaati samaa: pikaisia uusia vaaleja Matti Vanhasen ilmoitettua luopuvansa pääministeriudestaan.

Kun eduskuntavaaleihin on aikaa vielä kymmenen kuukautta, niin Vanhasen jätettyä hallituksensa eroanomuksen, jatkaa uusi hallitus täysin samalla pohjalla odottaen vain tulossa olevia eduskuntavaaleja uskaltamatta tehdä mitään nykytilanteen vaatimia kipeitäkin leikkauksia. Hallitus toimii vähän niin kuin toimitusministeriönä ryhtymättä todella vaikean talous- ja työttömyystilanteen vaatimiin tosi toimiin.

Myös oppositiopuolueiden edustajat saivat käydä juomassa hallituspuolueiden tarjoamat kahvikupposet, mutta heille todettiin kylmästi hallituksen jatkavan entisellä pohjalla. Syyttä ei koko oppositio vaatinut ennenaikaisia vaaleja vakavin perustein, koska hallitus jatkaa toimintaansa entisen ohjelmansa mukaisesti vain vähäisin kosmeettisin uudistuksin, vaikka kolme vuotta sitten laadittu hallitusohjelma on tehty täysin toisenlaisissa oloissa ja on siten kokonaan vanhentunut. Hallitusohjelmassa tarvitaisiinkin nyt politiikan sisältöjen todellista uutta arviointia aikanaan noususuhdanteessa tehtyihin linjauksiin.

Opposition kaikillakin puolueilla on täysi syy vaatia vaaleja, koska niillä kaikilla on täydet mahdollisuudet hyvään menestykseen tulevissa vaaleissa, koska nykyhallitus on epäonnistunut politiikassaan todella pahasti velkaannuttamalla maatamme jopa niin, että EU:n komissaarimme Olli Rehnkin on joutunut huomauttamaan myös Suomen rikkovan ylivelkaantumisellaan EU-sääntöjä, vaikka me olemme paheksuvinamme Etelä-Euroopan maiden valtavia budjettivajeita, emmekä näe omia puuteitamme.

Mutta valta on makeaa, sen näemme myös monista hirmuhallitsijoista, joista päivän Hesari kertoo. Hekin takertuvat valtaansa kynsin hampain, vaikka kansa kärsii. En nyt sentään vertaa omaa hallitustamme näihin vallankaappaajiin, sillä ei meillä vielä tai paremminkin ei enää minkään puolueen valta ole niin täydellistä kuin näillä diktaattoreilla, mutta valta näyttää aina turmelevan ja siihen takerrutaan kiinni kynsin hampain ja paremminkin pelätään kansan tahtoa vaaleissa, vaikka meidän pitäisikin elää demokratiassa, jossa kansan sana on laki.

Ei kommentteja: