maanantai 16. elokuuta 2010

Edinburgh

Helsingin kokoisessa Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa ovat mittasuhteet tietysti ihan eri luokkaa kuin Kankaanpäässä Pohjois-Satakunnan keskuksessa. Siksi ei välttämättä voi hyödyntää sitä kaikkea, mitä näimme pelkästään katutapahtumissa liikkuessamme Edinburghin festivaalikadulla parhaaseen juhla-aikaan. Onhan loppukuusta meillä Kankaanpäässäkin Kankaanpään Kahinoista alkunsa saaneen taideviikon viettäminen monine eri tapahtumineen. Näin kansanjuhlia järjestetään kukin voimiensa mukaan, Kankaanpäässäkin on monia korkeatasoisia konsertteja ja muuta mukavaa. Edinburghin festivaalit ovat jo 60 vuoden ajan sisältäneet myös sotilastattoo-konsertteja, joita meillä pidetään Kotkassa.

Edinburghia kutsutaan pohjoisen Ateenaksi, siksi paljon siellä on vanhoja rakennuksia mm. Edinburghin linna jo monia katedraaleja. Itse onnistuin käymään Vanhan Pyhän Paavaalin kirkon seurakunnan kirkossa konsertissa, jossa seurakunnan kuoro esitti liturgista musiikkia yksin ja urkujen säestyksellä. Moni-iltaisen musiikkisarja otsakkeena oli Kuuma kaakkao ja todella paikanpäällä tarjottiin väkevä kaakkaomuki. Miten eri tavoin pyhistäkin asioista ajattelemme voisi mainita esim. vanhojen körttiläisten vierastaneen aina punaista väriä Jeesuksen kärsimyksen ja veren värinä, täällä koko kuoro oli pukeutunut purppuranpunaisiin viittoihin. Skotlannin valtakirkko on episkopaalinen uskonpuhdistaja John Knoxin työn pohjalta rakentuneena oppirakenteeltaan reformoitu, mutta menot palautettu paljolti katoliseen tyyliin piispoineen.

Matkailu avartaa ja niinpä päämääränämme oli täällä Suomessakin muotiin tulleen tuulivoiman myötä tutustua maailman suurimpaan tuulivoimalapuistoon. Skotlannin ylängöillähän käytännöllisesti katsoen tuulee aina. Honkajoen Lauhavuorellekin ollaan suunnittelemassa tuulivoimalaa ja niin on hyvä. Paikan päällä näimme Dun Law tuulivoimapuistossa140 kappaletta tuulivoimaa jauhavia 110 metriä korkeita tuulimyllyjä.

Voinkin mainita kuluttavamme jo nyt taloudessamme yksinomaan tuulivoimaa eli ympäristöystävällistä energiaa, joka vesivoiman kanssa on täysin saasteetontakin ja jatkuvasti uudistuvaa. Ainoa hankaluus on, ettei sähkön talteenottoa vielä hallita niin, että sähkönsaantia verkkoon voitaisiin ohjata niin, että sitä tulisi tasaisesti ilman ettei tuulen voimakkuuden mukaan vaihtelevaa energiakuormaa jouduttaisi tasoittamaan muilla energialähteillä. Tulevaisuudessakin yhä enemmän painotetaan juuri saasteettomia ja uusiutuvia energiamuotoja. Näin olemme ajan hermolla tuulivoimaa valjastaessamme.

Ei kommentteja: