sunnuntai 8. elokuuta 2010

Soini kolmantena

Helsingin Sanomat julkaisi presidenttigallupin tulokset. Huomiota herättää se, että ylivoimainen ykkönen Sauli Niinistö ei suinkaan ole varma ehdokas. Pikemminkin veikkaan, ettei hän rupea. Onhan hänen oma puolueensa ajamassa alas loppujakin presidentin valtaoikeuksia päinvastoin kuin Niinistö ja kansan valtaenemmistö tahtoo. Näin Niinistö tuskin haluaa vallattomaksi presidentiksi ja pelkäksi keulakuvaksi.

Muista jäljelle jäävistä Olli Rehn saa 10 % ja Timo Soini 9 %. Eero Heiniluoma on seuraavana 6 %. Ei ihme, että demarit etsivät kansalaiskyselyillä sopivia ehdokkaita. Esiin on noussut kirjailija Kaari Utrio ja piispa Eero Huovinen. Aina välistä on ennemminkin ehdokkaiksi väläytelty piispoja. Urho Kekkosen vastaehdokkaaksi jossain välissä kaavailtiin Martti Simojokea. Eiköhän Mikko Juvaa ja John Vikströmiäkin ole ehdoteltu. Huovinen kyllä nyt voisi olla laajankin kannatuksen omaava ehdokas.

Timo Soinin nousukiitohan alkoi juuri edellisistä presidenttivaaleista, kun hän ehdokkaana pääsi mukaan kaikkiin keskusteluihin ja vaalipaneeleihin. Jo silloin moni totesi Timon fiksuksi mieheksi, mutta etteihän häntä voi äänestää marginaalipuolueen ehdokkaana. Nyt on tilanne jo toisin, kun hän on EU-vaaleissa noussut jopa ääniharavaksi. Hän on saavuttanut uskottavuuden kansan silmissä ja esiintymisellään kyllä pärjäilee missä porukassa tahansa.

Epäilen, että niin kokoomuksessa ja keskustassakin ehdokaskysymys on vielä avoinna. Timo puolestaan on jo ilmoittanut halukkuudestaan presidenttiehdokkaaksi, joten häntä ei voi jättää laskuista ehdokkaita kaavailtaessa. Aikainen kana löytää jyvän.

Ei kommentteja: