maanantai 9. elokuuta 2010

Taas sotainvalidileirillä

Tasan vuosi on vierähtänyt, 10.8.2009 aloitimme edellisen sotainvalidileirin seurakunnan erinomaisessa leirikeskuksessa Hakonniemessä Kankaanpäässä Majajärven rannalla, tänään 9.8. oli tämänvuotisen leirin aloituspäivä. Sotainvalideille järjestettävä leiri on kahdeskymmenes, parina eka vuonna pääsy oli vain kankaanpääläisillä, siitä lähtien leiri on koko Sotainvalidien Satakunnan piirin yhteinen. Kulutkin kustantaa piiri kokonaan.

Leirille on tarvetta, vaikka valitettavan vähän nytkin on osanottajia, yksi invalidiveli on tullut Siikaisista, Porista, Pomarkusta ja Kihniöstä. Sastamalan Suodenniemi kunnostautuu peräti neljällä veljellä ja meiltä Kankaanpäästä on mukana peräti kahdeksan. Enemmänkin hienon lomaviikon viettäjiä olisi toivonut mukaan. Mutta ymmärrettävää on tietysti sekin, että sodissa haavoittuneet veljemme ovat todella jo väsyneitä, eivätkä jaksa lähteä tällaisellekaan leirille, joka normaalille ihmiselle olisi mitä hienoin loma.

Leirikeskuksen hieno keittiö emäntä Tarja Klimoffin johdolla loihtii todella muhkeat ateriat. Sauna lämpiää iltasella. Tänäänkin ainakin kymmenkunta veljeä nautti saunan löylyistä. Lämpimään Majajärven veteen ei tosin uskaltautunut lisäkseni kuin 90-vuotias Mauno Kukkumäki, joka onkin uinut paljon. Hän totesikin kesän olleen koko hänen pitkän elämänsä aikana kaikkein lämpimin ja niin järvivesikin on ollut lämmintä kuukausitolkulla. Maunolla on vaimonsa kotimaalla viereisellä Valkiajärvellä mökki, jossa voi käydä uimassa päivittäin.

Leirin yksi tärkeä anti on myös keskustelu ja kuulumisten ja muisteluiden vaihtaminen toisten saman kohtalon kokeneiden veljien kanssa. Väliajoilla riittikin puhetta koko porukallakin, samoin kilpailujen aikana, joita tänään pidettiin pääasiassa sisällä, kun tikanheiton ja renkaanheiton keskeytti pienet sadekuurot, jotka eivät silti leiriä haitanneet, sisälläkin riitti tekemistä. Näin leiri alkoi hienosti ja varmasti jatkuu yhtä mukavissa merkeissä rehdin veteraanihengen vallitessa.

Ei kommentteja: