lauantai 4. syyskuuta 2010

Sama kaiku on askelten

PoSa posahtaa eli Pohjois-Satakunnan peruspalveluliikelaitos on velkakierteessä. Tilanteen ratkaisemiseksi Kankaanpään kaupunginhallitus päätti hankkia konsultin tutkimaan, onko mitään tehtävissä rakenteiden keventämiseksi ja säästöjen aikaansaamiseksi.

Karviassa pidetyssä PoSan seminaarissa ei paljon valoa näkynyt. Säästöjen sijaan monelta sektorilta esitettiin vain uusia tarpeita esim. päihde- ja mielenterveysyksikön perustamista, samoin kehitysvammaisten asumispalveluyksikön rakentamista ja lastensuojelun tehostamiseksi Matalan kynnyksen talo-projektia. Kaikki sinällään kannatettavia hankkeita ja ehkä myös pidemmän päälle muilta momenteilta säästöjä tuovia.

Viiden kunnan PoSassa Kankaanpäällä on sitten muista kunnista poikkeavasti myös suuri puute vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon paikoista, vaikka valtakunnallisena tavoitteena onkin tehostaa avohoitoa ja kotipalvelua laitospaikkoja vähentämällä, mutta yksinkertaisesti se ei aina vetele iän kasvun ja kunnon heikentymisen takia. Paikkavajaus on jo nyt 25 ja kasvaa v.2013 mennessä 41 paikkaan ellei jotain tehdä. Asiastahan on lukuisia valtuustoaloitteita - myös meiltä perussuomalaisilta - ja asiasta on puhuttu vuosikausia ja nytkin PoSa on asettanut koordinointitoimikunnan. Koska vaan päästään sanoista tekoihin? Kaiken kaikkiaankin vanhuspalvelut ovat PoSan suurin menoalua ja lisäksi vomakkaimmin kasvava. Ja juuri tämän alueen järjestäminen on myös tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa.

Niin se PoSan talous. Viime vuodelta on alijäämää kertynyt 700 000€. Tälle vuodelle jo budjetoinnissa oli miinusta 1 miljoona ja tulokseksi näyttää muodostuvat 2 miljoonaa tappiota, eikä kukaan tiedä, miten nämä miljoonat katetaan. Mutta sama mallihan on muuallakin, valtio lisää velkaa ensi vuonnakin 7 miljardia ja mitä ollaankaan EU:n kautta lykkäämässä Kreikan velkojen maksamiseen, taitaa olla peräti maailmanpankin kanssa 100 miljardia euroa. Niin että kaikki me elämme velaksi, emme kylläkään yksityistalouksissa, sillä silloin tulisi bankrotti, mutta yhteiskunnassa se näyttää olevan mahdollista. Kuka keksisi viisastenkiven tilanteen korjaamiseksi. Mahtaisiko keksijä saada edes vaalivoittoa, nythän kun Kreikassa kiristetään nyöriä odotetaan siellä syttyvän peräti sisällissodan.

Ei kommentteja: