keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Synodaalikokouksesta

Kuuden vuoden välein kokoontuva pappeinkokous on nimeltään synodaalikokous. Kunkin hiippakunnan papisto on koolla omassa hiippakunnassaan. Niinpä meitä Lapuan hiippakunnan papistoa kokoontui kolmesataa pappia tänään päättyneeseen kaksipäiväiseen katselmukseemme. Omalta osaltani kokous oli neljäs kolmen eri piispan aikana.

Koko maan kaikkia kokoontumisia varten oli Kirkon tutkimuskeskus koonnut yhteisen yksitoista artikkelia sisältävän kirjan Minä uskon? Jumala-usko 2010-luvulla. Joukko jaettiin yhtä moneen ryhmään keskustelemaan kukin yhdestä aiheesta ja kukin ryhmä toi yhteiseen käsittelyyn lyhyen yhteenvedon käydystä keskustelusta. Itse olin suosituimmassa ryhmässä, jossa käsiteltiin uusateismin haastetta Teuvan kappalaisen Seppo Myyryläisen johdolla.

Kaksipäiväisen kokouksen ohjelmaan kuului kuinkas muuten jumalanpalvelus kumpanakin päivänä. Toisessa saarnan piti piispa Simo Peura. Toinen oli kuuden vuoden aikana kuolleiden pappien muistojumalanpalvelus. Jokaiselle poisnukkuneelle sytytettiin kynttilä. Joukossa on monta tuttua, jopa kaksi Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtajaa. Viimeksi kuollut on Jaakko Elenius. Hiippakuntadekaani Paavo Haapakoski luki jokaisen nimen ja kertoi heidän toiminnastaa. Joukossa on myös hiippakunnan ensimmäinen piispa Eero Lehtinen. Muut entiset piispat Yrjö Sariola ja Jorma Laulaja olivatkin kokouksessamme.

Parasta kokouksen antia oli tietysti monien tuttujen kohtaaminen ja kuulumisten vaihtaminen.
Ehkä sittenkin näin suuren joukon koolla ollessa ei kaikkia tuntemiaan pystynyt edes näkemään saati jututtamaan, vaikka kokouspaikallamme Lapuan kristillisellä opistolla ruokailujen ja kahvien yhteydessä olikin keskusteluaikaa. Ilmeisen monta, joita olisi kaivannut mukaan, oli myös jäänyt pois.

Esitelmän pitäjäksi piispa oli kutsunut aiheen mukaisesti dogmatiikan professorin Miikka Ruokasen, jonka vanhoilliset kannanotot herättivät myös vastustusta. Niinpä haikailtiin vanhojen hyvien aikojen professoreita kuten Seppo A. Teinosta. Suurista persoonista on kaikilla aloilla pulaa. Pieni maa ei valitettavasti pysty tuottamaan kovin paljoa suurmiehiä. Kaiken kaikkiaan kokouksesta oli hyvä lähteä taas virkistyneenä jatkamaan matkaa miettien sitäkin, koska on oman nimen vuoro tulla luetuksi autuaasti edesmenneiden joukossa.

Ei kommentteja: