lauantai 11. syyskuuta 2010

Yön hiljaisuudessa

Aina ei yöllä saa unta tai ainakin joskus yöllä herää ja ajatus ei tahdo katketa. Entinen arkkipiispa Martti Simojoki julkaisi hyvin laajan levikin saaneen hartauskirjan Päivän Sana. Mielestäni hän hyvin osuvasti kuvaa tällaisia yön hetkiä lähtökohtanaan psalmin sana Sinä pidät minun silmäni valveilla.

"Öiset valvontahetket, kun uni syystä tai toisesta pakenee silmistämme, saattavat muodostua kiusallisiksi ja hyvinkin kuluttaviksi. Psalminkirjoittaja, joka oli joutunut viettämään unettomia öitä, käsitti kuitenkin kirkkaasti, että Herra se oli, joka yön hiljaisina ja hitaasti kuluvina hetkinä piti häntä valveilla. Niinpä hän ei tuskallisena valitellut osaansa, vaan ymmärsi nämä valvontahetket erityisiksi Jumalan lahjoiksi. Hän käytti ne vuodattaakseen sydämensä rukouksessa Herran eteen ja kuunnellakseen, mitä asiaa Herralla olisi hänelle. Hän vietti nuo hetket Herran kanssa seurustellen.

Elämän moninaisen touhun keskellä käy meillekin niin, että usein vasta yön unettomina hetkinä pääsemme kuuntelemaan Herran puhetta omassatunnossamme. Päivisin on usein niin kiirettä, sisäinen elämämme niin hajanaista ja ympäristömme niin levotonta, ettemme osaa hiljentyä, niin kuin tulisi. Tällöin Herra itse rientää avuksemme pitämällä yöllä silmämme valveilla kuullaksemme, mitä hän tahtoo meille sanoa. Älkäämme sen tähden mekään valitelko, jos joudumme öisin valvomaan, vaan käyttäkäämme nuo hetket oikein.

Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee. Elääksemme elämämme oikein myös lähimmäistemme suhteen meidän välttämättä tarvitsee kuunnella sanoja, jotka lähtevät Jumalan suusta. Aika, joka siihen tarkoitukseen käytetään, on parhaiten käytettyä aikaa, vaikka se sitten olisi osa yöunellekin kuuluvaa kallista aikaa."

Ei kommentteja: