keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Joutsenten laulu

Tänään uurastin aurakeppien laitossa niin kuin monena muunakin päivänä, kun on luvattu lumisateita tänne eteläänkin. Tosin myöhäisuutisissa näytettiin parempaa, jotta huominen lumisade ja ankara sellainen kaiken lisäksi rajoittuukin Jyväskylän seudulle. Pääsemme pelkällä säikähdyksellä. Kepei on näet pystyttämättä vielä koko 68 km urakasta kymmenisen kilometriä.

Päivä oli kaunis ja maisemat Jämijärven Pitkäniemi-Jyllintie-välillä mitä parhaat. Sattuu olemaan juuri joutsenten muuttoaika ja pohjoistuulen tuomana tuli pariskunta vähä väliä lintujen yhteiselle kokoontumis- ja levähdyspaikalle Jämijärven matalaan lahteen aivan tien läheisyyteen. Kova kirkuna (laulu) oli aina, kun uusi pari saapui joukkoon valkoiseen. Eihän sitä joutsenten laulua kauniiksikaan voi sanoa, pikemminkin toisinpäin. Eikä se sanonta joutsenlaulustakaan taida merkitä muuta kuin viimeistä laulua. Mutta vaikka joutsenet ovatkin itsekkäitä vaatien oman reviirijärvensä, ovat ne kuitenkin kauniita katsella. Ja onhan niitä pidetty pyhinä lintuinakin. Ennen ne olivat harvinaisia, niistähän teki Yrjö Kokko kuuluisan kirjansakin Laulujoutsen. Nyt ne ovat vaan turhan paljon levinneet ja ovat melkein riesaksi saakka. Ei kuitenkaan niidenkään osalta lauleta vielä joutsenlaulua. Annetaan kaikkien lintujen vapaasti lentää ja uikennella järviemme komistuksina.

Vaimo näki tänään pihassamme jopa punatulkkuja, nekin siis saapuvat pihapiiriin talven tuloa ounastellen, pakkastakin on jo vähäsen. Niinhän Jeesuskin käskee katsomaan taivaan lintuja, eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokii ne. Ettekö te ole paljon suurempiarvoisia kuin ne?

Näin siis on asianlaita kaikkienkion lintujen osalta, mutta kyllä kauniinpia lintuja aina mieluummin katselee kuten punatulkkuja ja siis ennen kaikkea joutsenia ja miksei myös kurkia.

Ei kommentteja: