keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Puoluetuki puhuttaa

Kansanedustaja Pentti Oinosen nukahdus taisi sekin koitua PerusSuomalaisten parhaaksi. Jos hän olisi esittänyt tavanomaista puolueen ehdotusta puoluetuen pienentämiseksi 2 miljoonalla eurolla, asia olisi kuitattu rutiininomaisena vähin äänin. Nyt hän kuitenkin ei hokannut tehdä muutosehdotustaan, vaikka vierustoveri Velttokin yritti tuuppia. Pentti vastasi Velton tönimisten olevan niin tavallista, ettei hän huomannut siinä olevan jotain tarkoitustakin.

Näin Oinosen torkahdus nousi päivän uutiseksi ja pahat kielet saivat aiheen puhua PS:n kääntyneen puoluetuen kannattajaksi tulossa olevan vaalivoiton innoittamana. Niinpä Uudessa Suomessa julkaistiin uutinen, miten puoluerahat jaettaisiin viimeisen galluptuloksen toteuduttua. Otsakkeeksi oli laadittu +4,9 miljoonaa PerusSuomalalaisille - Soini saa jättipotin.

Jutussa lueteltiin puoluetuen vuosittainen uusi jakaantuminen, suluissa vertailu nykyiseen:
Kokoomus 7,9 milj. euroa (-1 milj. euroa)
Sosialidemokraatit 7,2 milj. euroa (-900 000 euroa)
Keskusta 7 milj. euroa (-2,2 milj. euroa)
PerusSuomalaiset 5,8 milj. euroa (+4,9 milj. euroa)
Vihreät 2,7 milj. euroa (+- 0)
Vasemmistoliitto 2,5 milj. euroa(-540 000 euroa)
Ruotsalainen kp 1,4 milj. euroa (-180 000 euroa)
Kristillisdemokraat 1,3 milj. euroa (+.0)

Yksi kansanedustajapaikka merkitsee siis 180 000 puoluetukieuroa. Lisäksi tulevat eduskuntaryhmien saamat määrärahat toimihenkilöiden palkkaamiseen ja tietysti kansanedustajien avustajat. Tuskin ilman Oinosen uinahdusta koko puoluetuki olisi edes noussut parrasvaloihin ja taas kerran kansan tietoisuuteen.

Ei yksi pääsky kesää tee eikä tämänkertainen puoluetuen vähentämisäänestyksen poisjääminen tee PerusSuomalaisista puoluetuen kannattajia. Tämä on hyvä kansalaisten tietää, olisihan jonkun muunkin puolueen edustaja voinut olla ehdottamassa puoluetuen vähentämistä, mutta eipä löytynyt ketään muutakaan.

Ja kyllä niitä rahareikiä löytyy, kuten nykyinen sivutoiminen talouspäällikkömme Auli Kangasnniemi toteaa. Olemme hyvin ahtaassa 74 neliön vuokratussa puoluetoimistossa. Oman toimiston saaminen olisi tarpeen. Samoin PerusSuomalaisen lehden ilmestymiskertojen tihentäminen olisi välttämätöntä, nyt se tulee kolmen viikon välein, poliittisen kentän tapahtumia riittäisi kerrottavaksi ja tiedotettavaksi useimminkin.

Uutisen kommentoijissa oli todella hyviä ehdotuksia yhtenä parhaista Pekka Toivolan ehdotus tehdä puoluetuella probakandaa lahjoittamalla 2 milj. euroa pois vaikkapa kotoutumattomien maahanmuuttajien passittamiseksi takaisin ja alkuun auttamiseksi rakkaassa kotimaassaan.

Ei kommentteja: