lauantai 18. joulukuuta 2010

Toisen tasapainoisen budjetin ryhmäpuheenvuoro

Ennen kuin me PerusSuomalaiset tulimme valtuustoon oikein ryminällä viiden hengen ryhmällä tehtiin kaupungissamme useita alijäämäisiä budjetteja. Nyt olemme mukana laatimassa toista tasapainoista talousarviota ja edellisten vuosien alijäämätkin on melkein katettu. Vuosi sitten nostettiin veroäyriä, kiinteistöveroa ja muita maksuja, nyt ei ole mitään korotuksia, ja silti saadaan tulot ja menot tasapainoon.

Kun kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttäjä Antti Kivelä toi terveisiä Kouvolasta, on painokkaasti todettava yhden ainoan kaupungin Kouvolan alueella olevan neljä eri puolustuslaitoksen yksikköä, siksi ei meidän tarvitse olla huolissamme Satakunnan kahdesta eri varuskunnasta, ja meidän on tehtävä kaikkemme saadaksemme edelleen Niinisalon varuskunnan säilymään kehitettävien varuskuntien joukossa..

Valtakunnan tasolla on juuri kyselty puolueilta, mistä voidaan tehdä supistuksia. Jotkut löysivät säästökohteita kuntataloudesta. PS sanoutuu tästä kokonaan irti. Kuntiemme talous on muutenkin saatettu juuri valtiovallan taholta nykyiseen tiukkuuteen ja ahdinkoon. Tulojen riittäminen menoihin on jo muutenkin työn ja tuskan takana. Päinvastoin valtiolta olisi saatava kasvavassa määrässä valtionosuuksia ja esimerkiksi erikoissairaanhoito olisi siirrettävä kokonaan valtion kustannettavaksi. Tässäkin yhteydessä on ihmeteltävä kansanedustajia, jotka toimivat kunnallisvaltuustoissa, mutta eduskunnassa unohtavat kuntien heikon aseman ja ovat sälyttämässä uusia velvotteita kunnille antamatta kuitenkaan vastavia talousresulsseja.

PoSa tekee tärkeää työtä, sairaistamme ja vanhuksistamme on huolehdittava. Me kaikki tulemme kerran vanhoiksi ja huonoiksi. Mutta PoSan kustannuskehityksestä on huolehdittava niin, ettei se pääse riistäytymään: toivon mukaan vireillä oleva kuntaliitosneuvottelu toisi tämänkin asian yksinkertaisemmaksi, yksi kunta nykyisen kuntaliitoksen ja liikelaitoksen sijaan huolehtisi tästä tärkeästä sektorista. Älyvaate-projektista juuri saatu 1,4 milj.€ korvaa hyvin tämän vuoden oman kuntaosuutemme PoSan vajauksessa, joten senkään takia ei tarvitse tehdä budjettiimme alijäämää.

Hyviä asioitamme on kolmen ryhmän päiväkodin valmistuminen. Samoin vanhusten hoivapalvelut ovat lisääntymässä, joskaan eivät toivomallamme tavalla, kun ne tulevat yksityiseltä taholta. Kaiken kaikkiaan puolueemme voimakkaasti ajama omaishoidon tuki ja näin mahdollistuva vanhusten kotihoito olisi saatava Kelan kautta järjestettäväksi. Se olisi kaikille osapuolille paras ratkaisu.

Valtakunnan politiikassa ollaan suuntautumassa huhtikuun 17. päivän eduskuntavaaleihin. Nyt on odotettavissa suuria muutoksia. Kansan oikeutettu muutostahto ja valtaapitävien kritisointi on realisoitumassa. Niinpä jo Helsingin Sanomien pääkirjoituksessakin on siirrytty 3 suuren puolueen nimityksestä 4 keskisuureen puolueeseen. Kankaanpäässä tämä kehitys on ollut jo nähtävissä kunnallisvaaleissa. on tosin yksi suuri puolue keskusta, mutta sitten muut ovatkin hyvin saman kokoisia, demarit 7, kokoomus 6, PerusS 5, vasemmisto 4 valtuutettua. Tuleva hallitusratkaisu on myös kunnalllispolitiikkaa ajatellen hyvin ratkaiseva.

Lopuksi en malta olla mainitsematta veteraanikansanedustajien hallituksen kokouksessa valtiopäiväneuvos Markus Aaltosen kertomaa juttua Etelä-Pohjanmaan maakuntaliiton kokouksesta, jossa ryhmät suurusjärjestyksessä pitivät ryhmäpuheet. Kun viimeistä edellinen puhja PerusSuomalaisten Martti Alkula oli palaamassa paikalleen, viimeiseksi puhujaksi tullut vasemmistoliiton edustaja kätteli häntä ja aloitti puheensa: Kättelin PerusSuomalaista, jos vaikka menestys tarttuisi.

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!

Ei kommentteja: