keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Lisää elinvoimaisuutta uuden kunnan myötä

Uuden kunnan tekijät, vanhojen kuntien Kankaanpään, Jämijärven ja Parkanon yhdistämisestä yksimieliset tahdonilmauksensa jättäneiden kunnallisvaltuustojen jäsenet ja kuntien virkamiehistöä kokousti ryhmiin jaettuna Jämi-areenalla pohtimassa uuden kunnan tekemistä mahdollisimman vetovoimaiseksi.

Ryhmätöiden purkamisen jälkeen huomasimme uudesta toivottavasti syntyvästä kunnasta tulevankin vielä enemmän kuin mitä nyt on eri kuntien yhteenlaskettu houkuttelevaisuus. Yli 20.000 asukkaan kaupunki on aivan toista kuin nykyiset kuntamme. Kun kaikki vahvuutemme lasketaan yhteen ja niitä kehitetään, onkin jopa nykyinen vuosittainen väestötappiokin käännettävissä. Se vaatii lujaa uskoa, toivoa ja ennnen kaikkea kovaa työtä.

Uutta syntyvää logistiikkaa ja saavutettavuutta on hyödynnettävä. Onhan alueella rautatieasema ja valtatiet 3 ja 23, kantatiet Kankaanpäästä Ikaalisiin ja Pohjanmaalta Kankaanpään kautta Äetsään. Onpa Pohjanmaan radan lisäksi kaupungin sisällä myös pitkä matka Pori-Haapamäki-rataa elämysmatkailua varten.

Matkailu lisääntyy tulevaisuudessa räjähdysmäisesti. Jämi monine palveluineen ja ainutlaatuisine luontoineen tarjoaa siihen mainioita mahdollisuuksia, ennen kaikkea monipuoliseen virikkeelliseen liikuntaan, jota kaikkea pitää markkinoida vaikkapa hullunrohkealla idoinnilla mallia Pohjanmaan KOMIA.

Puhtaan luonnon ansiosta meidän vahvuuksiamme ovat myös vesivarat ja energiavarat: metsät, turve, maa-ainekset. Meillä on sekä maaseutumaista että kaupunkimaista asumista, tilaa tarvitseville, turvallisuutta ja joustavaa liikennettä ilman ruuhkia. Monen unelman täyttymistä: Omakotiasumista keskellä taajamaa järven rannalla.

Löytyy kaupan keskittymiä, elinkeinoyhtiöt voidaan fuusioida. Monipuolista teollisuutta ja sen tarpeisiin vastaavaa monen asteista koulutusta. Nimenomaan nuorten työllistämistä voidaan edistää täsmäkoulutuksella yrityselämän tarpeisiin. Tarvitaan innovatiivisia ajatuksia myös uusille aloille kuten "Onnellinen vanhuus uudessa kunnassa" , joka luodaan yritystoiminnan kautta. Peruspalvelut kuten päivähoito, vanhuspalvelut, sairaanhoito, erilaiset asunnot ja koulutus ovat laadukkaita.

Sokerina pohjalla on juuri eilen blogissani esittelemäni Niinisalon monipuolinen ja kehitettävä varuskunta: Satakunnna Tykistöprikaati, Koeampuma-asema, lennokkitoiminta, sääasema.
Eiköhän tästä kaikesta hyvä muodostu, riittävä tahtotila ainakin vallitsee. Ja luja tahto vie läpi kovankin kiven! Vaikeuksiahan aina on uuden luomisessa ja omaksumisessa.

Ei kommentteja: