perjantai 21. tammikuuta 2011

Toteutuuko demokratia

Jo toista sataa vuotta on maatamme hallittu vajaalla demokratialla. Ensimmäisistä eduskuntavaaleista maaliskuusta 1907 lähtien on kyllä noudatettu suhteellista vaalitapaa, mutta täysin tasapuoliseksi ei sitä voida sanoa. Niinpä edellisissä eduskuntavaaleissa, jos jokainen annettu ääni olisi ollut samanarvoinen, olisivat keskusta ja kokoomus menettäneet kumpikin 4 paikkaaja demarit yhden. Lisäpaikkoja olisivat saaneet PerusSuomalaiset ja kd 3, vihreät 2 ja vasemmistoliitto yhden. Yksi PerusSuomalaisten lisäpaikoista oli tullut nimenomaan täältä satakunnasta allekirjoittaneelle.

Niinpä jopa hallitusohjelmassa on vaalilain uudistaminen, josta puolueiden kesken onkin päästy sopimukseen, mutta esitys makaa perustustuslakivaliokunnassa, josta se nopeasti pitäisi saada koko eduskunnan käsittelyyn, koska perustuslain muuttaminen vaatiin hyväksynnän kahdessa eduskunnassa ja näin laki saataisiin voimaan vuoden 2015 vaaleissa.

Uuden lain keskinen periaate on, että kaikkien puolueiden äänimäärät koko massa lasketaan yhteen ja niiden välisillä vertailuluvuilla jaetaan edustajapaikat. Näin lopultakin saataisiin aikaiseksi täydellinen demokratia eikä päivääkään liian aikaisin. Yli sata vuotta on vitkuteltu tätä nykyistä suurimpia puolueita suosivaa käytäntöä.

Yksi kiistakapula lakiuudistuksessa on ollut äänikynnyksen määrääminen 3 %. PerusSuomalaiset olisivat halunneet sen alemmaksi eli 2%, isot puolueet taas ylemmäksi, mutta kompromissiin siis on päästy.

Nyt vain on vaadittava nopeaa toimintaa, vaikka perustuslakivaliokunnassa on muitakin asioita käsiteltävänä kuten nostetaanko entistä pääministeriä Vanhasta vastaan syyte valtakunnaoikeudessa ja myös presidentin valtaoikeuksiin puuttuva uudistus. Tässä asiassa PerusSuomalaiset ovat nykyisen lain kannalla eli ei enää tarvitse eikä saisi riistää mitään presidentin oikeuksista, koska hänet valitaa suoralla kansanvaalilla.

Kansalaisten onkin oltava valppaana, yritetäänkö vieläkin jarruttaa yhtäläisen äänioikeuden toteuttamista ja mitkä tahot mahdollisesti ovat jarruttamassa tätä oikeutettua parannusta vaalilakiin.

Ei kommentteja: