torstai 10. helmikuuta 2011

Timo Soini pääministeriksi?

Päivän uutispommi tuli taas puolueiden kannatusmittauksista, tällä kertaa galluppinsa julkaisi MTV, jonka edellinen tulos näki päivänvalon marraskuussa eli näitä tulee julki noin neljännesvuosittain, kun kaksi muuta YLE ja Helsingin Sanomat tekevät mittauksensa kuukausittain .

Tänään toteutui myös eilisen blogini otsake: Tosiasiat puhuvat puolestaan, kun heti tuli julki uuden mittaustuloksen myötä korutonta kertomaa. PerusSuomalaiset nousivat marraskuusta 2,4% ja kokonaismääräksi jälleen kerran uusi ennätys 17%. Samalla syntyi monia muitakin mielenkiintoisia asetelmia.

Kokoomuksen kannatus on ensi kerran alle 20% ja eduskuntavaaleista on alamäkeä -2,5%, keskustan tappio vaaleista on -3,8% ja demarien -4,1%. PerusÄssien nousi sen sijaan on valtava +12,9%. Vihreitä lukuunottamatta kaikkien puolueiden kannatus onkin vaaleista laskenut, vihreät on saanut +0,7%.

Huomionarvoista on nimenomaan PerusSuomalaisten ja demarien marginaalinen ero 0.3% demarien hyväksi. Nyt sitten aivan vakavissaan joudutaankin puhumaan neljästä suuresta puolueesta aiemman kolmen sijasta. Kukaan ei enään vakavissaan uskalla ennustaa vaalitulosta ja näiden neljän keskinäistä järjestystä.

Tilanteen kommentointeja on riittänyt. Erääksi mielenkiintoisemmista nousi keskustan puoluesihteeri Laanisen kysely kansalaisille: Haluatteko todella Soinista pääministerin. Ei jaksa vanha puoluejyrä antaa kansalle vapaita käsiä, vaan hänen täytyy yrittää johdatella, että älkää nyt sentään olko niin tyhmiä, että huomatkaa nyt hyvän sään aikanaPerusSuomalaisia äänestäessänne Timo Soinin nousevankin peräti pääministeriksi. Uskon kyllä käyvänkin täysin päinvastaisesti. Nyt kun tämäkin mahdollisuus -jota Timo itse ei koskaan ole tuonut edes esiin - on tullut yleiseen tietoisuuteen, vaikuttaakin se siten, että ruvetaankin näyttämään joukkovoimaa ja tekemään Timosta todella pääministeriä. Näin vanhojen puolueiden vanha laulu pääministerivaaleista käykin niiden omaan nilkkaan.

Ei kommentteja: