maanantai 2. toukokuuta 2011

Mikä hallitus tulee

Kysymys kuuluu yllätyksellisten vaalien jälkeen, kun kansalaiset ovat voimakkaasti ilmaisseet tahtonsa, kuunnellaanko kansan ääntä. Silloin ei PerusSuomalaisia voida pelata ulos hallitusratkaisusta.

Jyrki Katainen suurimman puolueen puheenjohtajana hallituksen muodostajana on saanut puolueilta vastaukset kolmeen kysymykseensä. Portugalin tukipaketti on meille kaikkein vaikein, kynnyskysymys.

Näyttää siltä, että siitä pyritään saamaan ratkaisu äänestyttämällä eduskuntaa ennen hallituksen muodostamista. Olisin ymmärtämässä, että äänestysratkaisun jälkeen onkin sitten vapaat kädet muodostaa hallitus ilman, että Portugalin kysymystä tarvitsee enää lainkaan käsitellä. Muut erimielisyydethän on helpompi ratkoa ja löytää kompromissiratkaisuja, joka tyydyttää kaikkia eikä kuitenkaan kukaan täysin saa tahtoansa läpi.

Kataisen ratkaisu voisi olla avain umpisolmuun. Vai tulevatko uuteen hallitukseen juuri Portugalin tukipakettia kannattaneet puolueet. Kaiken kaikkiaan ei sekään ole varmaa, saavatko Portugalin tukijat edes loppujen lopuksi enemmistöä eduskunnassa.Olisiko keskusta äänestämässä hävittyjen vaalien jälkeen sen tukemista, vaikka puolueen sisältä on kuulunut ääniä , että nyt oppositioon jäädessä on mahdollista ruveta harjoittamaan keskustalaista politiikkaa. Olisiko Portugalin tukeminen sitä! Tuskin ainakaan maaseudun asukkaat sitä sellaiseksi mieltävät.

Hallituksen muodostamisneuvottelut joka tapauksessa siirtyvät viikolla eteenpäin aikaisemmasta aikataulusta, jonka mukaan puolivälissä kuuta olisi uusi hallitus ollut tekemässä Portugali-päätöstä. Nyt siis päätös tehdään ensin eduskunnassa ja sitten muodostetaan hallitus.

Ei kommentteja: