sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

In memoriam Vieno Lanne

Vieno Armas Lanne 28.3.1926-26.5.2011 siunaus oli tänään helluntaina 12.6.2011

Lapset Ritva, Arvo, Pekka ja Mirjami perheineen niin että papan silmäteriä lapsenlapsia on 11 ja lastenlastenlapsia 12. 10-lapsisen sisarussarjan jäljellä olevat Inkeri ja Hilja perheineen sekä muiden sisarusten lapset perheineen, muut sukulaiset ja laaja ystävien piiri, olemme kokoontuneet saattamaan Vienoa, jonka 85-vuotispäivää saimme juuri viettää suurella joukolla maaliskuussa. Sydämissämme on surua ja kaipausta, mutta ennen kaikkea kiitollisuutta hänen toimeliaasta elämäntyöstään ja ystävällisyydestään meitä kaikkia kohtaan. Nyt olemme tekemässä viimeistä maanpäällistä palvelustamme hänen tomumajalleen.

Vieno oli aina uudistuksellinen maanviljelijä ollen ensimmäisten joukossa suorittamassa koneistamista. Jo lapsuuden kotitilallaan Kankaanpään Veneskosken Mukankorvessa hän hankki esim. traktorin, kuivurilavan ja suoritti salaojitusta. v.1962 muutettiin perheen kanssa Suurimaalle, jossa uusi päärakennus tehtiin vv. 1969-70. Naapurien kanssa hankittiin esim. itsesitoja, oltiin perustamassa Palojoen vesiosuuskuntaa, hankittiin tilatankki, kunnostettiin maantietä, tehtiin metsäautotie nykyiselle kivenjalostusalueelle, mutta jos ei muita saatu mukaan, niin sitten tehtiin yksin, näin esim. rakennettiin kuivuri. Tilalla raivattiin peltoa, pidettiin lypsykarjaa ja viljeltiin jopa sokerijuurikasta 10 vuotta.

Vieno ehti nuorimman ikäluokan alkuvuodesta syntyneenä mukaan myös jatkosodan loppuvaiheisiin Liipolaan, Valkjärvelle ja Tali-Ihantalan kuuluisiin taisteluihin. Vasta sodan jälkeen hän oli varusmieskoulutuksessa.

Maanviljelijän toimensa ohella Vieno ehti mukaan myös yhteisiin ammattiin liittyviin asioihin kuten jo on mainittu. Lisäksi hän toimi LSO:n hallituksessa ja seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtajana vuosina, jolloin päätettiin seurakuntakodin rakentamisesta.

Eläkepäiville 12-vuotta sitten poisnukkuneen puolison kanssa siirryttiin ensin kotitilalle rakennettuun taloon, sitten Avennolle rakennettiin oma talo ja puolison kuoltua Vieno muutti rivitaloon ja viimeiseksi 4 vuodeksi Hopearinteelle. Talonrakentaminen ja muuttaminen uuteen olikin yksi hänen koko elämänsä ajan jatkunut harrastus ihan loppuun asti, vaikka monet sairaudet jo häntä kypsyttivät teidän lasten pitäessä hänestä hyvää huolta.

Näin sain muistella siunauspuheessani hyväksi ystäväksi Jämijärven vuosinani tullutta Vieno Lannetta siunauspuheessani tänään Jämijärven kirkossa. Siunattu on hänen muistonsa.

Perjantaina oli eduskuntatalossa saanut sydänkohtauksen ja kuollut kunnioitettu parlamentaarikko Ingvar S. Melin, jonka kanssa olen ollut yht´aikaa edustajana. Hänellä oli tapana vierailla eduskiuntatalolla ahkerasti mm. lukemassa lehtiä. Hän oli rehti politiikko, jonka kanssa olen ollut lenkilläkin jollain ulkomaanmatkallamme. Hän myös onnitteli tavatessamme päästyäni nyt uudelleen eduskuntaan 24 vuoden jälkeen.

Ei kommentteja: