torstai 23. kesäkuuta 2011

Puhemiesvaalia toimittamassa

Ainoana kolmesta puhemiehestä, joka ei pyytänyt tai joutunut ministeriksi tultuaan eroamaan, sain toimia puhemiehenä uusia puhemiehiä valittaessa. Hallituksen nimittämisen jälkeenhän puhemies Ben Zyskowicz oli jo aiemmin ilmoittanut pyytävänsä eroa ja 1. varapuhemies Jutta Urpilainen erosi automaattisesti tultuaan valituksi varsinaiseksi valtiovarainministeriksi ensimmäisenä naisena, toisena valtiovarainministerinä edelliskaudellani 1979-83 toimi Pirkko Työläjärvi.

Eero Heiniluoma sai puhemiesvaalissa 168 ääntä, hylättyjä ja tyhjää äänestäneitä oli liki kymmenen. Lisäksi Rakel Hiltunen sai kaksi ääntä ja joitakin muitakin hajaääniä tuli. Toisessa äänestyksessä ensimmäistä varapuhemiestä valittaessa kokoomuksen ryhmänjohtaja Pekka Raville annettiin yli 170 ääntä. Näin puhemiesten puoluekannat muuttuivat, koska kokoomus sai pääministerin, niin sillä ei voi olla puhemiehen paikkaa ja näin puhemies tuli hallituksen toiseksi suurimmasta puolueesta. Opposition suurimpana puolueena 2. puhemiehen paikka säilyi perussuomalaisilla.

Tiedotusvälineet uutisoivat puhemeisvaalia näyttävästi joka uutislähetyksessä. Koko puhemieskolmikko kuvattiin puhemiehen korokkeella. Politiikan kehäkettuna Heiniluoma järjesti myös lehdistötilaisuuden, jossa me varapuhemiehetkin olimme mukana. Omakin kommenttini entisestä puhemies-Benistä ja uudesta puhemiehestä pääsi uutislähetyksiin.
Vaalia toimittaessani lausumani muutama ruotsinkielinen lause tuli ulos ruotsinkielisissä uutisissa TV-nytt-lähetyksissä.

Kun nyt eduskunta pääsi viettämään juhannusta, on vielä ensi viikko tiivistä, silloin keskustellaan uuden hallituksen lähes satasivuisesta ohjelmasta ja täytetään valittujen ministerien tilalle valiokuntapaikat ja poisjääneille kansanedustajaministereille pitää vastaavasti löytää myös sopivat valiokuntatehtävät, mieluummin tietysti puheenjohtajuuksia. Myös ensimmäinen lisäbudjetti nuorisotyöttämyyden torjumiseksi käsitellään viikon aikana. Ensi viikon perjantain jälkeen on tarkoitus päästää eduskunta sitten kesälaitumille. Uusi istuntokausi aloitetaan syyskuun alussa.

Oikein hyvää mittumaaria eli Jussinpäivää!

Ei kommentteja: