keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Parasta ja halvinta

Olimme tänään -taas kerran- onnittelemassa 85-vuotiasta veteraania, on muuten aivan nuorimmasta päästä, eikä hänkään enää ehtinyt rintamalle asti, mutta oli kuitenkin asevelvollisena sodan aikana.

Vaimonsa on veteraanin omaishoitajana, saa siitä kovan anomisen jälkeen omaishoidon tukea: 300 euroa! Siitäkin vielä maksetaan vero! Päätöksessä tähdennettiin - niin kuin ei vaimo sitä muutenkin tietäisi - ettei vapaapäiviä ole myönnetty!

Syystä tarvittaisiin ja olemme myös vaatimassa omaishoidon tukea kelan korvattavaksi ja miksei myös päätettäväksi. Silloin kaikki omaishoitajat tulisivat samojen valtakunnallisten kriteerien piiriin ja omaishoidon saamisesta tulisi subjektiivinen oikeus. Nythän omaishoitajia arvellaan olevan 300 000, joista vain kymmenesosa saa tukea. Esitämme myös tuen verovapautta ja sen kartuttamista eläkkeeseen. Myös laissa määrättävät vapaapäivät olisi taattava tästä raskaasta ja arvokkaasta työstä.

Onhan omaishoidon tuki kaikille osapuolille paras ja luonnollisin tapa hoitaa lähiomaista. Ja se tulee todella yhteiskunnallekin ylivoimaisesti edullisemmaksi kuin laitoshoito. Avohoitopalvelut eivät myöskään tule kysymykseen, koska hoita on kokoaikaista. Omaishoidon tietysti on lähdettä hoitajasta ja hoidettavasta, molemmista yhdessä.

Hallitusohjelmassakin mainitaan omaishoito ja siihen liitetään monia kauniita sanoja: jaksamista kehitetään tukipalveluilla ja mahdollistamalla vapaapäivien pitäminen sekä arvioidaan tuen verotuksen poistomahdollisuutta. Päästäänköhän sanoista tekoihin asti!

Ei kommentteja: