keskiviikko 10. elokuuta 2011

Harmaat pantterit Karviassa

Sotainvalidileiriltä pistäydyimme vierailemaan Karviassa kesäteatterin viimeisessä näytöksessä, viisitoista kertaa sitä ennen oli jo esitetty tämä Harmaat pantterit viidentoista näyttelijän voimin. Katsoma oli tälläkin kertaa tupaten täynnä.

Aiheena oli parodioiden näytelty vanhainkodin arkipäivä. Vanhuksia pidettiin lääketokkurassa, jotta vähin hoitajavoimin tultiin paremmin juttuun. Hoitajatkin olivat jo leipääntyneet ja paremminkin odottivat vain eläkkeelle pääsyä. Uuden johtajan myötä käytännöt muuttuivat, lääkkeitä vähennettiin ja hoidettavat rupesivat aktivoitumaan. Tällaista hoitoa me kaikki varmasti haluaisimme, jos itse joutuisimme vanhainkotiin.

Näytelmäsuorituksissa varsinkin vanhainkodin asukkaat olivat keskeisessä asemassa ja selviytyivät rooleistaan kiitettävästi. Käsikirjoittaja Heikki Lund oli kirjoittanut varsinkin Hilja-Aurooralle osuvia sutkauksia. Samoin tukityöllistetty iranilainen Massoud "Masa" puhui huvaa soomea ja näki asiat aina parhain päin. Vatajankosken Sähkön liittovaltuuston puheenjohtaja Paavo Tuuliniemi oli saanut ylihoitajan osan, jossa paljastui lopulta jopa konnamaiseksikin.

Viilenevässä illassakin jaksoimme seurata juonen kehittelyä hyvään loppuun asti. Yleisön joukossa oli paljon tuttuja niin Kankaanpäästä kuin Jämijärveltä, josta mukana oli viitisentoista veteraanikuoron matkalaista, meitä sotainvalidien joukkoa oli kahdeksantoista. Olipa paikalla Pirkanmaan PerusSuomalaisten piirin puheenjohtajapariskunta Ojennuksetkin. Reijo Ojennus toimii Lea Mäkipään eduskunta-avustajana, kun myös näytelmää vaimoineen katsomassa ollut Jari Koskela on puolestaan minun eduskunta-avustajanani. Näin väliajalla voitiin sivuta puolueasiaakin, esim. 30. ja 31.8. Turussa pidettävään eduskuntaryhmän kesäkokousta.

Kaiken kaikkiaan on hienoa, että harrastajavoimin saadaan aikaan eri pitäjissä hienoja kesäteattteriesityksiä, jotka keräävät myös runsain määrin katselijoiksi aivan tavallisia ihmisiä, jotka näin pääsevät osallisiksi näinkin mittavista kulttuurianneista aivan kotiseudulla ilman että täytyisi lähteä johonkin etäämmälle suurempien kaupunkien teatterisaleihin.

Ei kommentteja: