keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kansanäänestyksestä

Maassamme ja myös kunnissamme käytetään aivan liian vähän lain suomaa mahdollisuutta neuvoa antavien kansanäänestysten järjestämiseksi. Siksi Kauko Juhantalon esiin nostama ajatus kansanäänestyksestä Kankaanpään, Parkanon ja Jämijärven suunnitteilla olevasta ja jo pitkälle neuvotellusta kuntien yhteenliitymisesta on aivan asiallinen. Tällainen äänestys onkin järjestettävä, jos lain edellyttämä 5% eli noin 500 äänestäjää niin haluaa. Onhan tämä asia sen väärtti, todella isoimpia asioita, mitä kuntatasolla yleensäkin voidaan päättää.

PerusSuomalaisten puolueohjelmassakin nimenomaan mainitaan, että kuntaliitoksia suunniteltaessa on asiasta aina järjestettävä paikallinen kansanäänestys. Näin Kaken pyydettyä nimeäni tähän kuntaliitosta koskevaan neuvoa antavaan kansanäänestysvetoomukseen olin tietysti asialle myötämielinen.

Aivan eri asia on sitten, millaisia erilaisia mahdollisuuksia meillä on kuntien yhtymiseen. Tosiasiallinen tilannehen tällä hetkellä on, että Jämijärven tekemään aloitteeseen kaikille alueemme kunnille kuntien yhtymisestä saatiin vain meidän kolmen kunnan Kankaanpään, Parkanon ja Jämijärven myönteiset vastaukset. Näin tällä hetkellä on edettävä tältä pohjalta.
Mukaan tietysti haluamme myös Honkajoen, Karvian, Siikaisen, Lavian, Kihniön ja Ikaalisen, joille kaikille alkuperäinen kutsu lähetettiin, mutta niiden vuoro tulee myöhemmin, kunhan nyt saadaan tienpää auki ja päästään liikkeelle. Turha meidän on nyt saatua hyvää alkua ruveta purkamaan. Tällä hetkellä näillä muilla kunnilla ei vain ole valmiuksia yhteenliittymiseen, niin kuin maanantain Kankaanpään Seudustakin näemme.

Joka kotiin jaetussa kyselyssä olevat eri vaihtoehdoiksi esitetyt kaksi kuntayhtymämallia eivät ole toisiaan pois sulkevia ja liikkeelle on lähdettävä siitä, mihin nyt löytyy yhteisymmärrys.Turhaan Parkanoa pidetään kummajaisena, meillä on paljon yhteistä ja yhdessä Jämijärven kanssa muodostamalle hyvän kokonaisuuden, jonka ympärille voimme sitten rakentaa uusia yhteistyökumppaneita.

Sairaanhoitopalveluiden saatavuudesta tullaan kaikin tavoin jatkossa huolehtimaan nykyisten palveluiden Posan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin ja myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin avulla. Sairaanhoitopiirien yhteinen tiedotustilaisuushan on tänään torstaina klo 17.

Ei kommentteja: