sunnuntai 14. elokuuta 2011

Sailaskin kritisoi hallitusohjelmaa

Valtion taloudenpidon ykkösnyrkki valtiosihteeri Raimo Sailaskaan ei monen muun tavoin ole tyytyväinen uuden hallituksen ohjelmaan. Hän sanoo ohjelman uuskielestä, että sitä taitaisi Orwellkin kadehtia.

Myös Sailas on huomannut hallitusohjelmaan sisätyvän ristiriidan, miten hienot tavoitteet ja kehityssuunnitelmat lyövät korvalle taloutta koskevien yleistavoitteiden kanssa. Tämä johtuu siitä, että eri sektorit laativat ohjelmia omilla tahoillaan ja niitä ei sopeutettu mitenkään talousmahdollisuuksiin.

Sailas onkin laskenut, että ohjelmapaperissa on 12 sivua yleisiä tavoitteita, 62 sivua sektoriohjelmia ja sen jälkeen 7 sivua edellä olevia korvalle lyöviä veronkorotuksia, menojen uudelleenkohdennuksia ja menoleikkauksia. Sarkastisesti Sailas toteaakin ettei 3 sivun menosäästölistalla juurikaan ole yhteyksiä sektorikohtaisiin teksteihin, vaan se on kirjoitettu ikään kuin kolttosta anteeksi pyydellen.

Kannattaa lukea koko Sailaksen valaiseva kirjoitus viiimeisestä Kanava-lehdestä, kun kirjoituksessa puututaan lisäksi myös euroalueen kriisin hoitamiseen ja todetaan, että jo ennen musteen kuivumista ohjelmasta hallitus joutui hyväksymään askeleita euroalueen yhteisvastuun suuntaan, jota linjausta hallitusohjelma ei kuitenkaan Sailasta lainaten "lievästi sanoen tue".

Ei kommentteja: