torstai 4. elokuuta 2011

Timo toiselle kierrokselle

Presidentin vaaleihin ei ole kuin puolisen vuotta. Vasta on virallisesti asetettu yksi vihreiden ehdokas. Monessa puolueessa kuten demareissa ja keskustassa ehdokas on hakusessa. Silti tänään julkistettiin Ylen tekemä gallup presidenttivaaleista.

Ykköseksi 60 prosentilla saatiin niin kuin tähän asti kaikissa mielipidetiedusteluissa Sauli Niinistö, joka myös on ilmoittanut halukkuutensa ehdokkaaksi, mutta sitä kokoomus ei vielä ole niitannut kiinni, vaikka asia käytännössä on selvä. Samoin Timo Soinin ehdokkuus, hän olikin gallupin kakkonen 11 prosentilla.

Nyt tiedotusvälineet toitottavat Niinistön tulevan valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Se ei suinkaa ole kirkossa kuulutettu eikä edes todennäköistä. Muiden puolueiden ehdokkaiden, joita ei siis virallisesti vielä olekaan, ei tarvitse saada vaalikamppailulla kannatuksen lisäystä kuin pari prosenttia ehdokasta kohden, niin jo Niinistö jää alle 50 %. Eli toinen kierros eittämättä tulee.

Ja Niinistön vastaehdokkaaksi on nousemassa jo nyt kakkossijalla oleva PerusSuomalaisten Timo Soini, jonka kuuden vuoden takaisesta presidenttiehdokkuudesta koko puolueen kannatusnousu alkoi. Kansa näki Timon olevan ihan järkijätkän ja menestyvän muiden ehdokkaiden joukossa tasapäisesti, jos ei peräti muita paremminkin.

Näin myös käy tulevassa vaalikamppailussa, jossa ehdokkaita punnitaan monelta taholta. Eikä varsinkaan ihmisenä Niinistö ole mitenkään ylivoimainen, kyllä Timon joviaali hyväntahtoinen persoona vetää vertoja kenelle tahansa. Eiköhän ihmisen luonne ja olemus ole ratkaiseva tekijä myös presidentille, eikä Timolta puuttu kokemustakaan eikä asiaosaamista. Näin toinen kierros on vähintäin yhtä mielenkiintoinen kuin ensimmäinenkin.

Ainoa nyt Suomen suurinta puoluetta edustavan Timon kannatusta rajoittava tekijä voi olla se, että hänen halutaan olevan oppositiopolitiikan johdossa eduskunnassa eikä häntä päästettäisi vetäytymään presidentin tehtäviin. Mutta on hyvä muistaa, ettei presidentti eikä siis Timokaan mahdollisen valinnankaan jälkeen mihinkään häviäsi, vain jäsenkirjan hän tietysti joutuisi jättämään.

Ei kommentteja: