maanantai 8. elokuuta 2011

Veteraanileirit Hakoniemessä

Jo perinteisiksi muodostuneet sotiemme invalidien ja veteraanien kaksi leiriviikkoa Kankaanpään seurakunnan leirikeskuksessa Hakonimessä alkoivat tänään 19 sotainvalidien leirin osanottajan voimin. Ensi kertaa mukaan pääsivät myös vaimot, heitä on tosin mukana vain kaksi. Seuraavana vuonna mukaan täytynee päästää myös leskipuolisot, uhkaa leirin vahvuus muuten jäädä liian pieneksi.

Muutenkin koko ajan sotainvalidienkin järjestötoimintaa ajetaan harkitusti alas invalidien lukumäärän luonnollista tietä laskiessa tietysti jatkuvasti. Niinpä Veljesliiton kiinteä omaisuus eli kunotutuskeskukset on myyty yhteiskunnalle, joka pitää niitä edelleen toiminnassa. Näin saatuja lisääntyneitä rahavaroja satsataan koko ajan kentälle piirijärjestöjen kautta ja edelleen ruohonjuuritasolle paikallisosastoihin. Tästä oli avajaispäivänä kertomassa piirin toiminnanjohtaja Marika Keskinen.

Leirin ohjelma on myös hyvin vakiintunut, tosin nyt miesten huonontuvan kunnon vuoksi bocciapelistä luovutaan ja siirrytään toisiin toimintoihin kuten renkaan- ja tikanheittoon ja muihin peleihin.

Hartaushetkiin on saatu puhujiksi Unto Lähteenmäki ja Kalevi Mäkinen. Voimisteluhetken vetäjäksi kaupungilta saapuu erityisryhmien liikunnanohjaaja Ulla Hietanen. Korsutöpinäkin tulee tälläkin kertaa, vaikka johtaja Heino Nieminen sanoi, ettei hän uskalla edes ehdottaa esiintymistä, kun ryhmällä on elokuussa todella tiukka ohjelma. Hatunnoston arvoinen uhrautuminen.

Ohjelmassa on myös jokavuotinen käynti sankarihaudoilla ja samalla toripäivillä. Vierailu suunnataan tällä kertaa Karviaan kesäteatteriin katsomaan vanhusten touhuista kertovaa Harmaata pantteria. Joka ilta saunotaan, syödään tai ainakin juodaan viidesti päivässä ja tietysti heti aamulla nostetaan lippu Siniristilippu-laulun kaikuessa.

Kankaanpään sotainvalideja on kuusi, neljä Suodenniemeltä, Kiikoisista ja Jämijärveltä on pariskunnat, Pomarkusta ja Siikaisista on lähtenyt molemmista yksi. Leiriä johtavat Pentti Tuomala Kankaanpäästä ja Raimo Nänimäinen Kihniöstä, minäkin olen mukana.

Ei kommentteja: