sunnuntai 7. elokuuta 2011

Harri Holkeri in memoriam

Vasta juuri myöhäisuutisissa kerrottiin valtioneuvos Harri Hokerin poismenosta 74 vuoden ikäisenä. Törmättyään pakenevaan myymälävarkaaseen hän loukkaantui eikä enää toipunut siitä, vaikka omasikin kovan fysiikan ahkerana kuntoliikkujana. Omakohtaisesti muistan hänet Kankaanpään korkean tason laturetkien moninkertaisena osallistujana 50 km hiihtoon Kankaanpäästä Ikaalisten kylpylään.

Toinen henkilökuva liittyy hänen muodostamaansa hallitukseen 1987-1991, jossa SMP oli mukana siihen asti, kun kansaneläkeuudistuksen kolmatta vaihetta ei vietykään läpi ja sen tähden me erosimme. Meillä oli sillä jo toisella peräkkäisellä hallituskaudellamme monia muutoksia, ensin J.Juhani Kortesalmesta tuli Mikkelin maaherra, jolloin hänen tilalleen eduskuntaan nousi Pentti Kettunen ja minä puolestaan tulin hänen tilalleen liikenneministeri Pekka Vennamon poliittiseksi sihteeriksi, sitten Pekka siirtyi Posti-Telen pääjohtajaksi ja Pekan tilalle liikenneministeriksi nimettiin Raimo Vistbacka, jonka poliittisena sihteerinä jatkoin, mutta koko sihteeriaikanikin rajoittui vuoteen, kun sitten todella erosimme hallituksesta. Vieläkin asiapapereissani on Holkerin allekirjoittama työtodistus.

Harri Holkerihan tuli pääministeriksi ohi Väyrysen, Suomisen ja muiden tekemän kassakaappisopimuksen Mauno Koiviston hermostuttua moisesta kompuksesta ja pyydettyä Holkeria muodostamaan hallituksen, joka sitten joutui mukautumaan moniin muutoksiin kuten Neuvostoliiton romahdukseen.

Holkeri kuului kuuluisaan Holkerin Antin poikien veljessarjaan, josta kaikki urheilivat, yksi oli hiihtoliiton johtajanakin ja Matti toimi pappina. Isä oli poliisi ja äiti seurakunnan palveluksessa. Näin perusta vakaalle isänmaalliselle toiminnalle oli luotu jo kotioloissa ja sitä Harri Holkeri noudatti koko mittavan elämäntyönsä kansanedustajana, puolueensa puheenjohataja, Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä, pääministerinä ja rauhanneuvottelijana. Rauha hänen muistolleen!

Ei kommentteja: