sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Niin se on

Hallitusohjelmaan on optimistisesti merkitty lisätuloja 83 miljoonaan sanoma- ja aikakauslehtien tilauksien 9% arvonlisästä. Tuskin tulomäärä toteutuu, kun lehtiä loppuu ja menee konkurssiin ja toimittajia siirtyy nauttimaan valtion maksamaa työttömyysturvaa. Kahden markan suutari tekee kymmenen markan vahingon.

Oma maakuntalehtemme on haastatellut kaikkien alueelta saaneiden puolueiden kansanedustajia. Yhteinen kantamme on, ettei kukaan meistä ole hyvillään verosta, mutta kuitenkin neljän puolueen eli hallituspuolueiden edustajat hyväksyvät veronkorotuksen pitkin hampain hallitusyhteistyön ja hallitusohjelman mukaisina. Kukahan korotuksen on ohjelmaan ujuttanut, ei se sinne itselläänkään ole tullut.

Näiden neljän puolueen kansanedustajien lausuntoja:

Samsa Kataja (kok): Lehdille tuleva alv ei ole työllisyyden kannalta paras mahdollinen ratkaisu.

Kristiina Salonen (sdp) on huolissaan lehdistön moniarvoisuuden vähenemisestä, kun pikkulehdet joutuvat vaakalaudalle.

Jari Myllykoski (vas) pitää uudistusta valitettavana lehdistön ja moniarvoisen viestinnän kannalta.

Sauli Ahvenjärvi (kd): Tämä on tasaverotyyppinen ratkaisu, kun veroratkaisuja pitäisi kuitenkin tehdä tulojen mukaan.

Me opposition kansanedustajat sen sijaan vastustamme lehdistön 9% alv-veroa ehdottomasti. Näin haastatelluista Timo Kalli (kesk) ja allekirjoittanut. Vastustan veroa siksi, että vero nostaa tilaushintoja ja monia pieniä lehtiä uhkaa kuolema ja kuitenkin sana- ja mielipiteenvapaus on keskeinen arvo. Erityisesti pelkään siis pienten erikoislehtien puolesta ja esimerkkinä toin esiin yli satavuotiaan Hengellisen Kuukauslehden, jota lehtiartikkelissa ei kuitenkaan kerrottu.

Näin tosiaan hallituspuolueiden kansanedustajat laulavat sen lauluja, kenen talutusnuorassa kulkevat eli ovat Kataisen ja Urpilaisen linjalla; varmaan he kannattavat siten myös Kreikan lisälainojakin, jotka yhä useammat asiantuntijatkin lyövät täysin lyttyyn.

Ei kommentteja: