lauantai 3. syyskuuta 2011

Uusi kuntaministeri mullistaa kuntakentän

Uusi kuntaministeri ajaa kovalla rytinällä kuntakenttää uuteen uskoon. Sen mukaan kunnat on yhdistettävä kasvukeskuksiksi ja niille siirretään sitten myös nykyisten maakuntaliittojen ja varmaan myös Elyjen ja Avien tehtäviä eli saadaan pois yksi byrokratian turha aste valtion ja kuntien väliltä. Tavoite on enemmän kuin kannatettava.

Me täällä Kankaapää-Jämijärvi-Parkano-alueella olemme jo vuosia tehneet yhteisen kunnan perustamiskartoitusta. Valitettavasti muita kuntia ei ole saatu mukaan tähän Jämijärven tekemään aloitteeseen, joka kyllä on lähetetty myös Siikaisiin, Honkajoelle, Karviaan, Laviaan, Kiikoisiin, Kihniöön ja Ikaalisiin. Näin me kolme kuntaa olemme jopa edelläkävijöitä omalla maantieteellisellä alueellamme ja nämä muutkin kunnat tullevat mukaan pakolla, me olemme liikkeellä vapaaehtoisesti ja saamassa jopa neljättä miljoonaa porkkanarahaa.

Kuntien neuvotteluryhmän uusimmassa julkilausumassa todetaan kolmen kuntamme neuvotteleman sopimuksen avaavan toteutuessaan käytännön mahdollisuuden välttämättömään kuntarakenteen muutokseen alueellamme. Kun nyt tullaan kysymään myös kansalaismielipidettä, on muistettava, ettei vaihtoehtona ole haikailu sellaisen kuntaliitoksen perään, jolla ei ole osapuolia eikä todellista tahtoa - sopimuksesta puhumattakaan.

Se, että päättäjinä olemme liikkeellä hyvin yksimielisesti, johtuu kuntakentän hekkenevistä näköaloista talouden alalla: hidastuva talouskasvu, hintapaineet, valtiontalouden kuntiin kohdistuvat kuristustoimenpiteet. Mutta myös väestöennusteet alueellamme vähintäin synkistävät, vuoteen 2025 mennessä väkiluku vähenee 1.600 henkeä, työikäisten määrä vähenee 2.800 henkeä ja yli 64-vuotiaiden määrä kasvaa 2.000 hengellä. Samalla saisimme jotain rotia nykyisen PoSan tillalle vastuukuntamallilla, jolloin päätösvalta siirtyy omalle kunnalle.

Parempi on siis olla liikkeellä omasta tahdosta vapaaehtoisesti, sillä kuntaministeri väläyttelee myös pakkokeinoja valtion puuttumisesta asiaan merkittävällä tavalla, jos kunnat ovat haluttomia yhdistymisiin. Samalla poistuu myös kovalla kiireellä ajettu Paras-hanke, jossa kuntia vaadittiin tekemään 20.000 hengen yhteistyöalueita peruspalveluiden järjestämiseksi.

Ei kommentteja: