lauantai 8. lokakuuta 2011

Oikeudenmukaisuudesta

Jatkuvasti ihmisten kanssa puhellessa kaikki ihmettelevät maailman menoa joka tasolla, on kysessää sitten kuntapolitiikka, valtakunnan tapahtumat, EU, USA tai koko maailma. Kaikki näyttää olevan mullin mallin eikä kukaan tiedä, mihin ollaan menossa. Tuntuu kuin Englannin kuningattaren kuolematon lausuma oli todellisuutta: Tässä päivässä on hyvää ainoastaan se, että tänään asiat ovat paremmin kuin huomenna.

Nuorena rippikoululeirillä laulettiin: Totta sekä oikeaa horjumatta puolla, Herran tiellä ihanaa, elää on ja kuolla. Kaikkien, nimenomaan politiikkojen huulilla on vaatimus oikeudenmukaisuudesta, mutta harva siihen kuitenkaan pyrkii tai sitten se nähdään omien värillisten silmälasien lävitse ja näin kukin käsittää sen omalla tavallaan. Ja näin todellinen oikeudenmukaisuus jää vain haavekuvaksi.

Kun ilmassa liikkuu jatkuvasti ikäviä uutisia rahojen riittämättömyydestä ja tietoja milloin minkin toiminnan lopettamisesta ja jatkuvasta määrärahojen leikkaamisista, niin kuin maanantaina julkistettavassa valtion budjetissakin tehdään miljardiluokan vähennyksiä, vaikka edelleen alijäämä on melkoinen, ensi vuonna 7,1 miljardia eli 7.100.000.000 euroa ja kun se kerrotaan vielä kuudella mummunmarkoiksi muunnettuna, on luku melko mahtava ja ymmäryskykymme yli menevä 42.600.000.000 mummonmarkkaa. Tämmöisten lukujen osalta on vaikeaa puhua todesta ja oikeasta eli vähäväkisten kansalaistemme tasapuolisesta kohtelusta.

Ja supistukset voivat tulla aivan lähelle tuoden työttömyyttä, puolustusvoimilta supistetaan 200 miljoonaa, ammattikorkeakouluilta 50 miljoonaa, lukioltakin 30 miljoonaa, kotitalousvähennystä 10 miljoonaa jne loputtomiin. Nämä miljoonavähennykset osuvat monen kansalaisemme omaan nilkkaan, jokainen joutuu nielemään omat haavansa yksinään.

Voidaanko ja täytyykö puheet oikeudenmukaisuudesta lopettaa kokonaan omankin maamme osalta, kuka autta kärsivää!

Ei kommentteja: