maanantai 24. lokakuuta 2011

Yrittäjillä ja eläkeläisjärjestöillä oli asiaa

Maanantaina kansanedustajien maakuntapäivänä olimme kuuden kansanedustajan voimin maakuntaliiton sopimien Satakunnan Yrittäjien ja maakunnan eläkeläisjärjestöjen tapaamisissa. Molemmilla järjestöillä oli painavaa asiaa omasta näkökulmastaan.

Yrittäjät olivat käsitelleet liittokokouksessaan tärkeää nuorten työllistämistä, josta hallitusohjelmassakin on kunnianhimoisia tavoitteita kaikkien alle 25-vuotiaiden sijoittamisesta joko koulutukseen tai työhön. Kun alle 30-vuotiaita ilman työtä tai opiskelupaikkaa olevia on lähes 60.000, on oppisopimuskoulutuksessa vain vajaat 5.000 nuorta. Juuri tässä työssä oppimisessa olisi mahdollisuuksia suureenkin parannukseen. Yrittäjät ovatkin kehitelleet järjestelmän oppisopimuspalkan portaittaisesta kehityksestä. Kuntien viranomaisille olisi annettava seurantavastuu.

Eläkejärjestöt nostivat hallitusohjelmassakin olevan vanhuspalvelulain hyväksymisen ja toteuttamisen keskeiseksi asiaksi. Samoin omaishoidon tuen tasapuolisuus asuinpaikasta riippumatta sekä kuntien vanhusneuvostojen toiminnan saaminen lakisääteiseksi olivat toivomuslistalla. Myös ikäihmisten toimeentulosta kustannustason noustessa kannetiin huolta. Yhtenä ehdotuksena tuotiin esille omaishoidon siirtäminen Kelan hallinnoitavaksi. Tällä mm. turvattaisiin tasapuoliset omaishoidon tuen korvaukset asuinpaikasta riippumatta. Vanhuspalvelulain säätämisen yhteydessä tulee myös saattaa kuntien vanhusneuvostot lakisääteisiksi, koska niiden toiminnassa tällä hetkellä on suuria kuntakohtaisia eroja. Vanhusneuvostot toimivat kuntatasolla ikäihmisten äänitorvena, joten toiminta koetaan todella tärkeäksi.

Näissä kuulemisissa vietettiin aamupäivä Porissa, Kankaanpäässä pääsin keskustelemaan hetkeksi mukaan Satakunnan ammattikorkeakoulun edustajan ollessa kaupunginjohtajan vieraana ja sitten painuimmekin Hietapekan ja Opan kanssa kolmeksi tunniksi pimeän tuloon asti aurakeppien pystytykseen Jämijärven keskusta-Jämi ja Vihun teille. Näin se maanantaikin sujutteli!

Ei kommentteja: