tiistai 25. lokakuuta 2011

Lisää rahaako Moolokin kitaan

EU:n päättäjät pitävät taas huippukokoustaan Brysselissä pohtien rahoitusongelmia niin Kreikan kuin ehkä Italiankin osalta, puhutaan pankkien pääomittamisesta ja ERVV:n pääoman uutta kaksinkertaistamista.

EU:n talousongelmat ovat koko vuoden puhuttaneet ja näyttävät jatkuvan kroonisina. Nyt puhutaan jo surullisen hahmon ritariksi muodostuneen väliaikaisen vakausmekanismin uudesta kaksinkertaistamisesta, vaikka juuri se Suomessakin nostettiin kaksinkertaiseksi eli Suomen vastuut nousivat 14 miljardiin seitsemästä ja lisäksi tulevista korkomenoista joudutaan vielä väätämään väärinkäsitysten vuoksi kättä. Kaksinkertaiseksi nostaminen merkitsisi siis Suomen osuuden nousemista puoleen valtion budjtista eli 28 miljardiin.

Suomen lainasitoumuksia tällä hetkellä on 2,124 miljardia jakautuen Latvialle 324 miljoonaa, Islannille 320 miljoonaan ja Kreikalle 1.480 miljoonaa. Suomen takaussitoumus ERVV:lle on 1.830 miljoonaan.

Kaikki sitoumut yksin Kreikalle ovat 110 miljardia, Irlannille 67,5 miljardia ja Portugalille 78 miljardia. Ne jakautuvat Euroopan pankille, ERVV:lle ja pysyvälle vakausmekanismille (EVM).

Lisäksi tulee myös Suomen Pankin antamat sitoumukset, niin että kyllä puhutaan niin suurista summista, että tavallisen ihmisen on vaikea niitä ymmärtää. Ja kaiken kaikkiaan, nämä rahat voivat tulla myös maksuun, ei tarvittaisi penniäkään eikä senttiäkään lisämaksuja. Mutta mikään ei näy riittävän, uusimpana kankkulan kaivona tai Moolokin kitana puhutaan Italian satojen miljardien velkojen lankeamisesta maksettavaka koko EU:lle!

Ei kommentteja: