lauantai 12. marraskuuta 2011

Sivistyksemme kehto alamaissa

Kirjahyllystä löytyy 60 vuotta sitten suomennettu Will Durantin kirjoittama seitsensataa sivua käsittävä teos Kreikan kulttuuri. Koko sivistyksemme alkujuurethan juontavat juuri kreikkalaisesta hellenistisestä kulttuurista 1000 vuotta e. Kr. ja siitä lähemmäksi kristinuskon syntyaikaa. Sittenhän Kreikka menetti johtavan asemansa, tilalle nousi Rooman maailmanvalta. Siellä lopulta vuonna 380 tunnustettiin kristinusko valtionuskonnoksi. Näin lyhyesti esitettynä ovat nykyisenkin kulttuurimme ja hyvinvointimme juuret lähteneet näiltä Välimeren alueen maisemista.

Kun nimenomaan tänä päivänä tarkkailemme Eurooppamme tilaa, ei mitenkään voisi uskoa, että juuri Kreikka ja Italia ovat lyöneet lähtemättömän leimansa koko länsimaiseen hyvinvointiimme, kun juuri parast´aikaa ne ovat romuttamassa ja rapauttamassa koko eurooppalaista korkeaa elintasoamme ja johtavaa asemaamme koko maailmassa. Näin ne osat vaihtuvat ja ovat keikahtaneet aivan päälaelleen Mauriseni.

Syyttä ei päivän Helsingin Sanomatkaan kirjoita koko sivun juttua otsakkeella Demokratia romahti kansanvallan kehdossa. Papandreoun johtama holtiton hallitseminen on tullut tiensä päähän. Kreikan kansan elämää on pystytty kurjistamaan tavalla, jota ei ennemmin koko EU:ssa ole nähty. Niinpä on saatu uusi hallitus Loukas Papadimoseksen johdolla, jolle kokonaisuudessaan on toivottava kaikkea hyvää ja vaadittava voimakasta suunnan muutosta ja talouden saattamista tasapainoon. Se on valtava urakka ja siinähän on EU ERVV-rahastonkin kautta luvannut olla mukana.

Mutta Kreikkaa paljon merkittävämpi EU:n kolmanneksi suurin talousmahti Italia on Silvio Berlusconin hämmästyttävän pitkään jatkuneen monien skandaalien siivittämän valtakauden aikana ajautunut 1 900 miljardin euron velkataakkaan. On käsittämätöntä miten italiaanot ovat sietäneet johdossaan 17 viimeistä vuotta ja kaikkiaan kolmella eri vuosikymmenellä Euroopan paheksutuinta ja kiistellyintä politiikkoa, joka on möläytellyt milloin mitäkin, veljeillyt diktaattorien kanssa, rämpinyt oikeusjutusta toiseen ja saattanut leväperäisyydellä ja korruptoitumisellaan maan todelliseen talousahdinkoon. Nyt hänkin lopulta on eronnut ja toivoa paremmasta on ilmassa.

Näin historian kunniakkaat perinteet ovat vaihtuneet karuun nykypäivään ja ennen johtotähtenä olleet maat ovat viemässä koko EU:n arvaamattomaan ja ennennäkemättömään talousahdinkoon, josta ei hyvää seuraa meille syyttömillekään kuten rakkaalle isänmaallemme Suomella. Näin muuttuu maailma Mauriseni.

Ei kommentteja: