sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kuka sopivin presidentiksi

Helsingin Sanomat selvitti suomalaisten miellikuvia presidenttiehdokkaiden moraalisista asioista kolmella kysymyksellä: 1.Ketkä ovat esimerkillisiä perhettä ja parisuhdetta koskevissa asioissa. 2. Ketkä työelämän moraalia koskevissa asioissa. 3. Yhteiskuntamoraalia koskevissa asioissa.

Ihme ja kumma, kaikissa kysymyksissä kärjessä oli sama parivaljakko, Niinistö ja Soini. Sama kaksikkohan on myös kannatusgalluppien kaksi parasta. Näin mielipidetiedustelut tukevat toisiaan. Merkillepantavaa vaan on näissä moraalisissa kysymyksissä, että Niinistön ja Soinin kannatuserot eivät ole lainkaan niin merkittäviä kuin vielä varsinaisessa gallupin kannatusluvuissa.

Perhettä ja parisuhdetta koskevassa käyttäytymisessä jopa molemmat kärkiehdokkaan saavat saman luvun 40. Kansan vahvasta perinteiseen avioliittokäsitykseemme pohjautuvasta moraalista antaa hyvän kuvan se, että erilaista parisuhdemoraalia edustavat kolme ehdokasta sijoittuvat hännille, Biaudet 25, Arhinmäki 22 ja Haavisto 21. Biaudet ja Arhinmäki elävät avoliitossa, Haavisto rekisteröidyssä parisuhteessa. Oman puolueen piirissä Timo Soini saa korkean 58 prosentin kannatuksen juuri tässä kyselyssä, vihreiltä vain 7.

Työelämän moraalia koskevissa asioissa Niinistö saa 34 ja Soini 31, seuraava 23. Yhteiskuntamoraalissa asioissa Niinistö on johdossa 37, Soini edelleen toisena 29 ja seuraava 23.

Huomattavaa on Väyrysen jääminen kaikista ehdokkaista viimeiseksi niin työelämän kuin yhteiskuntamoraalin asioissa. Nyt viimeksihän hän on yrittänyt nostaa elämää mukamas Niinistön halusta viedä Suomea Natoon, vaikka kukaan ehdokkaista ei ole niin sanonut ei siis Niinistökään.

Timo Soinin on hyvä lähteä varsinaiseen vaalikamppanjaan näistä asemista. Häneen ja hänen moraaliseen ryhtiinsä luotetaan laajasti ja hänen EU-näkemyksensä ovat osoittautuneet hämmästyttävän oikeiksi nykyisessä EU-kaaoksessa. Näin Timolla on vahva asema päästä toiselle kierrokselle, ja sitten on täysin uudet asemat kahdella sinne päässeellä. Timo tulee laittamaan lujasti kampoihin nykyistä ykkösehdokasta.

Ei kommentteja: