torstai 3. marraskuuta 2011

SuPeri vieraili ryhmässä

Aamutuimiin kello 8.30 oli ryhmässämme SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki, johtaja Raija Meriläinen ja kunta-asiantuntija Jussi Salo kertomassa järjestön ajankohtaisia kuulumisia ja tärkeinä pitämiään ajettavia asioita. Aamulenkki tuli onneksi tehtyä ennen sitä, joten hyvällä omallatunnolla voi olla kuuntelemassa tärkeitä vieraita.

Vierailla oli erityisesti kolme huolenaihetta: vanhuspalvelulain sisältö, sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus, lähihoitajien osaamisen hyödyntäminen.

Vanhuspalvelulakiin on saatava henkilöstömitoitus vanhuspalveluiden turvaamiseksi. Omassa ryhmässämmekin on hyviä asiantuntijoita, Laila Koskela nosti aikanaan julkisuuteen Tampereen Koukkuniemen henkilöstövajauksen, johon puututtiin, mutta monin keinotekoisin ratkaisuin asiaa on vesitetty. Myös Arja Juvonen kertoi työstään Helsingissä, jossa kotikäynnillä piti olla aikaa 20 minuuttia vanhusta kohti, mutta aika kutistuikin kolmeen minuuttiin. Kuka tällaista työtä jaksaa tehdä ja miten näin voidaa huolehtia vanhusten hyvinvoinnista.

SuPerilla on oma sotealuemallinsa julkisen ja yksityisen palvelutuotannon yhteistyöllä saavutettevasta palveluiden keskittämisestä ja myös kuntaliitoksilla voidaan vähentää moninkertaista organisaatiota.

Lähihoitajaksi joudutaan käymään kolmen vuoden koulutus. Täten saavutettua osaamista tulee hyödyntää eikä tule turhaan rajoittaa lähi- ja perushoitajien työtä esim. lääkehoidon ja sairaanhoidollisten toimenpiteiden osalta. Näin tuloksellisuutta parannetaan ja työssäviihtymistä lisätään ja turhia siirtymisiä pois hoitoalalta vältetään.

SuPeriin kuuluu yli 78 000 jäsentä sosiaali- ja terveysalalla sekä sivistystoimessa julkisella ja yksityisellä sektorilla. Melkoinen voimavara yhä kasvavalla ja lisää hoitavia käsiä tarvitsevalla vanhuspalvelusektorillakin.

Ei kommentteja: