keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Ei olisi uskonut

Vuonna 1981 eduskunnan sosiaalivaliokunnan Pariisin matkalla olimme mukana Tarja Halosen kanssa. Ei varmaan kumpikaan osannut ajatellekaan, että Tarjasta tulisi presidentti ja minä olisin hänen 12. presidenttivuotenaan itsenäisyyspäivän vastaanotolla varapuhemiehen ominaisuudessa kaulassani samana päivänä hänen myöntämänsä Suomen Leijonan komentajamerkki.

Kahdeksatta kertaa saimme vaimoni kanssa olla näissä linnan juhlissa ja jo kolmannen presidentin aikana, ensin Urho Kekkosen, sitten Mauno Koiviston ja nyt Tarja Halosen. Samanlaisia ovat kaikki juhlat olleet, nyt vain tulimme sisään myöhemmin ja eri ovesta Pohjois-Esplanadin-puolelta. Kun ensimmäiset kunniavieraat sotiemme veteraanit astuivat sotilassoittokunnan sävelten siivittäminä kättelyyn jo kello 19, niin me pääsimme juhlasaliin lähes viimeisinä suomalaisina vasta vähän ennen kello 21. Perässämme tulivat vain suuri suurlähettiläiden joukko ja viimeisenä entiset presidentit. Aika kättelyurakka Tasavallan presidentill ja hänen puolisollaan Pentti Arajärvellä.

Niinpä emme ehtineet katselemaan vierasjoukkoe kuten aiemmin ylhäältä parvelta, semminkin kun saimme etsiä pientä haastattelua pyytäneitä Satakunnan Kansan toimittajia atrium-tilasta, joka sekin oli täyteen ahdettu kymmenine kameramiehineen ja toimittajineen. Niinpä tuttujen tapaaminen oli sattuman varaista kovassa tungoksessa. Parikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa jututimme ja mikä tärkeintä preisdenttiehdokkaamme Timo Soinin ja hänen Tiina-vaimonsa. Piispojen Mikko Heikan ja Kaarlo Kalliolan kanssa myös vaihdoimme kuulumisia.

Presidenttejäkään emme kättelyn jälkeen sen koommin nähneet. Vaimo hämmästyi, kun presidentti sanoi hänelle kättelyssä, että kyllä me komeasti lauloimme muistuttaen päivän juhlajumalanpalvelusta, jossa joukoissamme todella oli monia kovia laulajia.
.
Kaksi tuttua kankaanpääläislähtöistäkin tapasimme. Toinen oli Työväen Sivistysliiton pääsihteerinä vuoden päivät toiminut Kari Anttila. Toinen aikanaan seuramme kova juoksijalupaus Matti Pellonpää, joka toimii Korkeimman Oikeuden oikeusneuvoksena oltuaan aiemmin Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen tuomarina. Satakuntalaislähtöisiä vaikuttajia myös tapasin, kuten entisen puhemiehen Ilkka Suomisen ja entisen maaherra Heikki Kosken, aikanaan Porin kaupunginjohtajanakin toimineen.

Kaiken kaikkiaan juhlat korostivat komeasti 94-vuotista raskain uhrein lunastettua itsenäisyyttämme, eli niin kuin veteraanit korostavat, uhrin ansiosta siniristilippumme liehuu!

Ei kommentteja: