sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Presidenttipeli kovemmille kierroksille

Presidenttiehdokkaat ovat olleet jo esillä monissa yhteisissä paneleissa ja henkilökohtaisissa ojelmissa sekä lukemattomissa lehtijutuissa. Lukemattomia gallup-mittauksia on suoritettu. Kuitenkin yhä edelleen kantaansa määrittelemättömiä on merkittävästi, nyt 14%, vaikka pari viikkoa aiemmin heitä oli vieläkin enemmän 21%.

Sauli Niinistö purjentii edelleen kärjessä, vaikkakaan ei enää yli 50 prosentissa, vaan vaalien toinen kierros on mitä todennäköisin, nyt Niinistö saa 43%. Samoin hänen vaimonsakin saa 44,6%, kun on kysytty kenen puolison näkisit mieluiten edustustehtävissä presidentin rinnalla.

Kun edellisissä presidenttivaaleissa tähän aikaan Timo Soinin kannatus oli kaksi prosenttia, on se noussut siitä kymmenen yksikköä eli on joko 11% tai 13% sen mukaan lasketaanko mukaan ei osaa sanoa tai ei. Timo onkin selvänä kakkosena, jolla sijalla hän on ollut lähes koko ajan siitä lähtien, kun hän on ollut virallisesti ehdokkaana. Niin myös on kakkosena hänen Tiina-puolisonsakin 13%. Näin siis Timon mahdollisuudet toiselle kierrokselle ovat erittäin hyvät.

Täysin päinvastasessa asemassa on Paavo Lipponen, jonka kannatus ei näytä nousevan ollen nyt 6%, samassa on myös vihreiden Pekka Haavisto. Eipä olensiten ihmeteltävissä demarien antama lausunto siitä, että Lipposen kiri alkaa tammikuussa, kirimisaikaa ei tosin silloin ole paljoakaan, vaalipäivä on 22.1.

Tosiasia kyllä on, että nyt kaikki olemme valmistautumassa joulun viettämiseen ja vaaliasiat jäävät vähemmälle. Vasta joulun jälkeen käydään varsinainen tuima presidenttiehdokaskilpailu.
Timo Soini ja Paavo Väyrynen kilpailevat samoista EU-vastaisista äänestäjistä. Niinistö ja Lipponen puolestaan ovat profiloituneet tiukimpina EU:n puolustajina kriisirahastojen tukemisineen. Näin kummastakin leiristä yksi on toisella kierroksella, jolla lopulta ratkaistaan lopullinen voittaja: Suomen presidentti.

Ei kommentteja: