sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Ruokapaikkoja riitti

Leikilläni sanoin aina emännille, että nyt voi verrata, missä paikassa on parasta ruokaa, kun tänään saan aterioida neljässä eri ruokapöydässä. Ja tietysti aina sai sanoa, että juuri teillä on tähän asti parasta ruokaa. Tosiasiassa suomalainen ruokakulttuuri ja pitopalvelut ovat niin korkeatasoisia, että valittamisen aihetta ei kylläkään löydy, pelkkää kiittämistä vaan.

Ohjelmassa oli kahdet hautajaiset, yhdet synttärit ja Jämijärven sotainvalidien jouluruokailu Jämin lomahotellilla. Sinne oli vielä jaksanut saapua viisi sotainvalidia ja kolminkertainen määrä puolisoita ja leskiä. Niin Jämijärven kuin Honkajoenkin sotainvalidit kuuluvat samaan Kankaanpään seudun Sotainvalideihin, joiden puheenjohtajana saan yrittää toimia. Näin tutussa joukossa oli hyvä käydä toivottamassa hyvää ja rauhaisaa joulujuhlan viettoa.

Siunaustilaisuuksia oli sekä Kankaanpäässä että Jämijärvellä. Toisessa siunattiin todella kärsimyksen täyteisen elämän eläneen nelirajahalvauksen onnettomuudessa alle kolmikymppisenä kokeneen maallinen tomumaja yli kolmenkymmenen vuoden halvattuna olon jälkeen. Pojan perheen kasvavat tytöt antoivat hänelle elämänuskoa ja nyt hän oli jo lisääntyvien kipujenkin johdosta valmis lähtemään.

Toisella vainajalla oli hyvin yleiseksi käynyt sairaus: syöpä, joka vuodessa kuihdutti hänet. Kaipaamaan jäivät puoliso, lapset perheineen ja sisarussarjan jäljellä olevat jäsenet sekä muut sukulaiset ja ystävät. Elämäntyöhön sisältyi myös pitkä työrupeaman eläkkeelle jäämiseen asti juuri valmistuneessa Jämijärven vanhainkodissa alusta alkaen. Syöpähän on salakavala, merkkejä antamatta se lopulta löydettäessä voi olla niin pitkällä, ettei suuriakaan enää ole tehtävissä.

Ilojuhla sen sijaan oli viiskymppissynttärit, joita tutussa sukulais- ja tuttavajoukossa oli hauska viettää Jämijärven Ruupanperällä. Talon emäntä Anne on kokenut elämänsä aikan niin vasta- kuin myötämäkeä, kuitenkin voittopuolisesti myötäkäymistä työntäyteisen elämänsä aikana suuren karjan ja lapsijoukon hoitajana. Mutta varmasti elämässä on ollut sisältä, aivan kuten on sanottu, että kun se on parasta ollut, on se ollut työtä ja vaivaa. Mutta on hienoa, että näin iloisissa merkeissä saadaan juhlia ystävien parissa. Onnea ja siunausta Annelle tulevinakin äivinä.

Ei kommentteja: