torstai 12. tammikuuta 2012

1. ennakkoäänestyspäivä

Ennakkoäänestys presidentinvaalissa on eka päivänä lähtenyt liikenteeseen vähän laimeampana kuin kuusi vuotta sitten, mutta ei paljoa vähäisempänä ja kuitenkin ylitettiin heti 5% raja.

Heti ennakkoäänestyksen alettua olin antamassa muuten ensimmäisenä ääneni numerolle kolme S-marketin äänestyspaikalla. Meillä Kankaanpäässä on jo toista kertaa todella vaivatonta äänestää ennakkoon, kun viime eduskuntavaaleissa ja nyt presidenttivaalissa on käytettävissä peräti kolme helposti saavutettavaa äänestyspaikkaa, perinteisen postin eli Itellan lisäksi molemmat suuret markettimme S ja K.

Kaikki alueen vammaisjärjestöt ovat mukana pieni ele-vaalikeräyksessä. Senkin merkeissä olin heti vaalipaikan auettua paikalla, koska meillä sotainvalideilla oli ensimmäinen keräysvuoro, jonka hoitivat Toivo Lautaoja ja Matti Ylitalo. Valitettavan moni vaan näytti unohtavan lanttinsa pudottamisen lippaaseen vähäosaisimpien lähimmäistemme vammaisten tukemiseksi.

Kyllä ainakin aamutuimiin näytti äänestäjiä käyvän. Kauppamatkan ohessa se käykin tosi vaivattomasti. Tarvii vain olla henkilöllisyystodistus, ei edes ennakkoon lähetettyä vaalikorttia tarvita, tarvittavat tiedot löytyvät tietokoneeltakin.

Presidenttivaalihan on suosituin vaalimme äänestysprosentin noustessa aina kunnallisvaaleja ja eduskuntavaaleja korkeammaksi, viimeksikin yli 70%, kun molemmissa muissa saatiin lähes sama 68%, kunnallisvaalissa 68,7% ja eduskuntavaalissa 68,3%. EU-vaalissa sen sijaan on tosi alhainen aktiivisuus 37,6%.

Ei kommentteja: