tiistai 10. tammikuuta 2012

Työnilonjulistus

1960-luvun loppupuolella olin Tampereen Yliopistossa kesäyliopistossa saksan pro-kurssilla. Päärakennuksessa en sen jälkeen ole monastikaan poikennut, tänään kuitenkin oli oikein asiaa jopa juhlasaliin asti. Ohi olen kyllä monet kerrat ajellut, onhan Tampere-talokin aivan vieressä, ja aina ihaillut kuten nytkin enoni Kauko Räikkeen veistämää mainiota Väinö Voionmaa-patsasta yliopiston pääsisäänkäynnin edustalla.

Olin ilmottautunut Työnilonjulistustapahtumaan ja niin sinne piti ajalla 100 km sivuunsa täältä Kankaanpäästä kylläkin hyvällä talvikelillä. Professori Marja-Liisa Mankan ollessa primusmoottorina on näitä vuosittaisia työnilotapahtumia järjestetty nyt kuusi kertaa. Tavoitteena on levittää tietoa työhyvinvoinnin kehittämisen keinoista koko Suomen työpaikoille. Perussanomana tahdotaan julistaa, että jokainen voi vaikuttaa työhyvinvointiinsa.

Tällä kerralla aiheeksi oli otettu tärkeä henkilöstön arvo tulevaisuuden menestystekijänä. Ministeri Jukka Gustafssonkin oli lupautunut puhujaksi, mutta ministerikokouksen estämänä oli lähettänyt tilalleen ministeriön edustajan. Työelämän keskusliitosta esitelmöitsijänä toimi ylilääkäri Jan Schugh ja Elintarviketyöntekijöiden liitosta puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, entinen Saarioisten työntekijä kertoen omakohtaisia kokemuksiaan työelämästä otsakkeella Arvon mekin ansaitsemme.

Pohjois-Karjalasta Joensuusta työhyvinvointipäällikkö Helena Hanhinen kertoili vetämästään Myö ja työ-työhyvinvointisopimusmallistaan, joka on vasta alkuvaiheissaan, mutta saanut innostuneen vastaanoton.

Myös itse työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka käytti puheenvuoron henkilöstön arvosta ja suoritti Työnilonjulistuksen lukemisen. Tampereen yliopiston kuoro nostatti lopuksi juhlatunnelman tiiviiksi komeilla lauluillaan kuten Koulutiellä ja Jokainen ihminen on arvokas.

Työ on kaiken hyvinvointimme perusta, siksi on hyvä, että sitä pyritään tutkimaan ja kehittämään niin, että sitä voitaisiin tehdä työhyvinvoinnin ilmapiirissä, ei pelkästään niska limassa. Professori Manka on tällä saralla tehnyt uranuurtavaa työtä, jaettavina oli muutamia hänen tutkielmiaankin: Työn iloa ja imua, Tulevaisuuden osaajaksi, Henkilöstötunnusluvut jahtamisen tukena. Tänä kevättalvena häneltä on ilmestymässä uusi opus. Avartava aamupäivä kaiken kaikkiaan.

Ei kommentteja: