maanantai 23. tammikuuta 2012

Ei niin huonoa, ettei hyvääkin

Presidenttivaalin tuloksia on tarkasteltu monelta kantilta. Niin myös on pohdittu perussuomalaisten menestystä ja menestymättömyyttä. Eduskuntavaalien Jytkyn ja 19,1% jälkeen ei neljäs sija ja 9,4% oikein tyydyttänyt semminkin, kun tavoiteltu toiselle kierrokselle pääseminen jäi tasan kaksinkertaisen kannatuksen eli 9,4% päähän.

Tulokseen oli monia syitä. Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala pohtii syntyjä syviä omassa blogissaan. Myös Timo itse kertoo näkemyksiään. Tosiasia kuitenkin on, että kamppajan ollessa vielä aivan alussaan joulukuussa Timo oli galluppien kakkosena. Siitä sitten tapahtui valuminen neljänneksi. Yhtenä tekijänä oli tietysti Paavo Väyrysen uskomaton vaalityö jokaisella paikkakunnalla käynteineen. Haaviston osalta kuvaan tuli galluppien nousevat luvut ja lopulta hänestä muodostui vaalien ilmiö ja nousu toiselle kierrokselle.

Omasta vaalityöstämme puuttui organisointi ja myös moni oli väsynyt jatkuvaan talkootyöhön. Timo joutui lähes yksin tekemään työn, me 38 muuta kansanedustajaa jäimme lähes statistin osaan. Saarakkala kuuluttaakin oikeutetusti selkeitä suuntaviivoja asiamme eteenpäinviemiseksi, nyt tavallaan Väyrynen ratsasti meidän ohjelmallamme hyvään tulokseen Timon jäädessä syyttä taka-alalle. Eduskuntavaalien kannatus 19,1% puolittui näissä vaaleissa.

Näin kävi meillä Kankaanpäässä ja Satakunnassakin, vaikka koko maata ajatellen olimme taas puolueemme kärkeä. Eduskuntavaaleissa sijoituimme vaalipiiirien kärkeen 23,6%, nyt tulimme toiseksi 12,3% vain kymmenyksen Pohjois-Karjalalle jääneenä. Kuntakohtaisesti menestyimme myös hyvin, kärjessä Kihniö 20,6%, toinen Honkajoki 18,9%, kolmansina Kankaanpää, Siikainen ja Sonkajärvi 17,6. Yhdentenätoista on vielä Jämijärvi 16,0% eli tässä joukossa neljä Pohjois-Satakunnan kuntaa. Kankaanpään äänimääräkin puolittui eduskuntavaalien 37,2 prosentista. Näin kautta linjan saatiin ääniä puolet siitä, mitä eduskuntavaaleissa tuli. Huomioitavaa on myös se, että Satakunta oli Vaasan vaalipiirin ohella ainoa, jossa Haavisto jäi Soinin jälkeen, mutta me olimme ainoa vaalipiiri, jossa tulimme kolmanneksi, Vaasassa Lipponen meni Soinin edelle, joka olikin ainoa Lipposen voitto Soinista. Paavo Lipposella vaalit sujuivatkin nihkeästi, koko maan kannatus 6,7%.

Nyt sitten katseet ja työ on suunnattava kuntavaaleihin. Kankaanpään hyvää tulosta selittää jatkuva Perussuomalainen lehden jako, Timon käynti puhumassa ja tilaisuuden mainostaminen tuhatlukuisilla prosyyreilla. Työ tekijäänsä kiittää!

Ei kommentteja: