lauantai 28. tammikuuta 2012

Kutsuttuna Sastamalassa

Sain aika yllättävän kutsun Sastamalaan. Siellä 35 vuotta palvellut, kaikkiaan 42 vuoden ja 8 kuukauden pituisen työuran tehnyt, nyt viimeksi elämänlaatu- ja maaseutujohtajan pestiä vetänyt entinen Äetsän kunnanjohtaja Eero Mäki-Tanila halusi minut eläkkeellelähtönsä juhlaan puhumaan liikunnan merkityksestä hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Olemme vanhoja 1960-luvun Satakunnan piirin juoksijoita, hän Rauman Urheilijoissa ja minä Kankaanpään Urheilijoissa. Molemmat jatkamme edelleen liikkumista, maratoonejakin olemme juosseet, Eero käy jopa päivittäin lenkillä. Parhaat muistonsa hänellä on juuri Kankaanpäässä järjestetyistä kilpailuista, piirinmestaruus 4x400 metrillä ja oppikoulujen SM-kisojen mitalisijoitus 1500 metrillä. Myöskin oma Raijansa on lähtöisin Kankaanpäästä.

Tilaisuus oli maaseutuseminaarin nimellä Sastamalan Pukstaavissa, Suomalaisen kirjan museossa, hienosti restauroidussa entisessä apteekkarin talossa. Tampereen ELY:stä oli luennoitsijana yritysasiantuntija Petri Tallila ja maa- ja metsätalousministeriöstä neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm. Myös muita kansanedustajia oli paikalla, Mikko Alatalo ja Sastamalan oma poika Arto Satonen.

Eero Mäki-Tanila on saanut toimia historiallisissa tehtävissä, sillä tuskin on toista, joka on ollut kahdessa eri kunnassa ensimmäinen ja ainoa ja samalla siis myös viimeinen kunnanjohtaja. Näin oli ensin Kiikassa 1.1.1977 alkaen, sitten Kiikasta ja Keikyästä muodostetussa Äetsässä 1.1.1981 lähtien kunnes Äetsä yhtyi uuteen perustettuun Sastamalan kaupunkiin 1.1.2009.

Kokemukset tästä monikuntaliitoksesta ovat hyvin myönteisiä. Tosiaan ensin Kiikka ja Keikyä yhtyivät Äetsäksi ja sitten syntyi Sastamala, johon lisäksi kuuluvat Mouhijärvi, Suodenniemi sekä emäkuntana Vammala, johon aiemmin olivat liittyneet Tyrvää ja Karkku. Siis seitsemästä kunnasta on muodostunut 25.000 asukkaan elinvoimainen kaupunki. Kankaanpään seudultakin voitaisiin käydä siellä hyvää opia ammentamassa. Eipä ihme, että siellä on onnistuttu kuntaliittymisissä, kun toimijoina on ollut juuri Eero Mäki-Tanilan kaltaisia henkilöitä, joka siis on ollut tekemässä kolmea kuntaliitosta ja on kaiken lisäksi perustuslakimme erikoisasiantuntija. Liikunnallisia eläkepäiviä ja pitkää ikää Eerolle!

Ei kommentteja: