keskiviikko 4. tammikuuta 2012

SK vai HS

Ammattikorkeakoulusta valmistunut Sanna Kykyri on tehnyt mielenkiintoisen Pro Gradu-työn nimeltä Median rooli politiikassa: Timo Soini mediassa ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.
Työn tuloksia on esitelty viimeisessä Perussuomalaiset-lehdessä.

Tutkija on ottanut lähtökohdakseen kaksi puolueen vaalituloksen kannalta äärilaidan piiriä Helsingin ja Satakunnan. Helsingin eduskuntavaalitulokseksi muodostui heikoin 13%, kun taas Satakunta nousi kärkeen 23,6%. Mainittakoon vertailuna yhteen kaupunkiin Helsinkiin, että meillä Kankaanpään kaupungissa saatiin yli 24% parempi tulos 37,2% Ei tainnut monikaan kaupunki mennä edelle, kuntia kylläkin oli joitain kärjessä Kihniö yli 50 prosentilla.

Näitä piirikohtaisesti suurimpia eroja tutkiessaan Sanna Kykyri päätyi tarkastelemaan molempien alueiden päälehtiä Helsingin Sanomia ja Satakunnan Kansaa. Hän löysi kahden viikon ajalta ennen vaaleja molemmista lehdistä yhteensä 128 Timo Soinia ja puoluetta kosketellutta artikkeli analysoiden molempien lehtien kirjoittelua erikseen.

Seikkaperäisen selvittelyn tuloksena hän päätyy eittämättä vaalituloksenkin osoittamaan loppupäätelmään lehtien vaikuttaneen kirjoittelunsa välityksellä lukijoidensa mielipiteisiin.
HS kirjoittelu oli Soinin osalta selvästi negatiivisempää kuin SK kannanotot, jotka olivat enimmäkseen neutraalempia. Myös negatiivissävytteisiä juttuja SK julkaisi selvästi vähemmän.

Omakohtaisena muistona on juuri vaalien alla julkaistut gallupit, jotka olivat toista vuotta sojottaneet yhtämittaisesti suoraan ylöspäin. Mutta saatiinpa sitten kuitenkin niin Hesarissa kuin Ylessäkin aikaiseksi ennen vaaleja merkittävä lasku. Mutta Satakunnan Kansa ei tähän syyllistynyt, molemissa julkaisemassaan vaalipiirikohtaisessa gallupissa annettiin reilusti yli 20% tuloksia, vaikka tosiaan edellisissä eduskuntavaaleissa lukemana oli vain 5,2%. Tämäkin mielipidetutkimuksen oikean tuloksen tiedottaminen oli tosi reilua. Galluplukemat olivat täysin suuntaa-antavia, joskin Satakunnassakin mentiin vähän niiden yli. Aivan samoinhan koko maan tulos oli korkeampi kuin mitä mikään gallup oli saanut tuloksekseen.

Näin siis tutkijankin mukaan Satakunnan Kansa on ollut tasapuolisempi uutisoija ennen vaaleja niin Timo Soinista kuin koko puolueesta kertovissa kirjoituksissaan, mikä tulkoon lehden ja silloisen päätoimittajan Jouko Jokisen sekä koko toimituksen kunniaksi tässäkin lausuttua. Näin myös kansalaiset saivat vapaasti muodostaa oman mielipiteensä ja äänestyskäyttäytymisensä Satakunnan vaalipiirin alueella.

Ei kommentteja: