torstai 23. helmikuuta 2012

Äiti-Monica

Laulamme hupaisassa lastenlaulussa täti-Monicasta monenlaisin eri ominaisuuksin. Viikko sitten lupasin kirjoittaa äiti-Monicasta, josta lopulta tuli suuren kirkkoisän Augustinuksen äiti, vaikka poika kulkikin pitkään aivan erilaisilla teillä.

Äiti Monica rukoili pitkään ja hartaasti poikansa puolesta, vaikka saikin vain surra poikaansa, joka halusi kokeilla kaikkia maailman nautintoja. Äiti oli opettanut pojalleen Kristuksen seuraamista, mutta huonon seuran viekottelemana tämä vietti seuransa kaltaista elämää. Äiti suri ja itki tätä.

Kerran unessa äiti sai lohduttavan viestin, kun hänelle sanottiin: Missä sinä olet, siellä on poikasikin. Eräs piispakin kehoitti häntä vain rukoilemaan ja rohkaisi, ettei niin monien kyynelten poika voi joutua hukkaan.

Yli kymmenen vuoden kuluttua poika, etsittyään jo kauan armollista Jumalaa syntiensä sovittajaksi, kuuli viikunapuun alla ollessaan äänen kehoittavan: Ota ja lue. Raamatusta hänelle aukeni: "Ei mässäyksissä eikä juomingeissa, ei haureudessa ja irstaudessa, ei riidassa ja kateudessa, vaan pukekaa päällenne Herra Jeesus Kristus, älkääkä niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät."

Nuo sanat luettuaan koitti pojan sydämeen kirkas valo, kaikki epäilysten sumut hälvenivät, ja äiti Monica sai vielä ennen kuolemaansa iloita monien rukoustensa täyttymisestä. Nyt äiti oli valmis kuolemaan, koska elämällä ei enää ollut hänelle mitään annettavaa.

Ja tämän hurskaan äidin kristityksi tulleesta pojasta Augustinuksesta tuli sitten siis yksi koko kirkon suurimmista kirkkoisistä, joka syvästi tajuten kristinuskon salaisuuden totesi ihmissydämen olevan levottoman niin kauan kunnes se löytää levon Jumalassa. Samoin hän ymmärsi, ettei ihmisessä ole kykyä eikä tahtoa hyvään, vaan pelastuksemme on yksinomaan kokonaan Jumalan työtä.

Ei kommentteja: