lauantai 11. helmikuuta 2012

Kansalaiset ovat ymmällä

Olin marketissa yhteisvastuukerääjänä, moni tuli kertomaan omista murheistaan. Kyllä olis vielä kirveelle töitä, niin paljon on mitä erilaisimpia epäkohtia, joita nimenomaan pienet ihmiset kokevat.

Yksi kertoi 95-vuotiaasta isästään, sotiemme veteraanista, jota hän hoitaa ja huolehtiin hänen asioistaan. Siksi ei ole anottu Kelalta hoitokorvausta. Kun tytär sitten anoi veteraaneille luvattua ylimääräistä 50€ kuukausilisää, anomus hylättiin sillä perusteella, ettei sitä voi antaa, koska ei ole tätä huoltolisääkään.

Toinen näytti reuman hoitoon tarvistemansa kuukausiannoksen laskun noin 100€. Kun lääke oli uusi, sanottiin että sitä tarkkaillaan, ennen kuin se tulee Kelan korvattavaksi. Nyt on kulunut kymmenen vuotta, lääke ei edelleenkään kuulu korvattavien joukkoon. Pienituloisen eläkeläisen kukkarossa tämäkin summa tekee ison loven joka kuukausi.

Soittokuntien lakkauttaamiset myös puhuttivat. Niinisalohan säilyi edelleen toimintaansa jatkavana varuskuntana, vain esikunta lähteen Säkylään ja soittokunta lopetetaan, kuten viisi muutakin armeijan soittokuntaan. Ei kukaan ymmärtänyt, mihin tällaisella säästöllä pyritään. Niinisalostakin säästetään soittokunnan 15 hengen palkkamenot, mutta mennetään kaikki se puolustusvoimien saama mainosarvo, mitä ahkerat esiintymiset mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa tuottavat laajalle alueelle.

Ei kyllä ymmärretty kuntauudistuskarttojakaan, joissa Parkano ja Kankaanpään päinvastaisista jopa ministerin lupauksista huolimatta on sijoitettu kumpikin erilleen omaksi kunnakseen ympäristökuntiensa kanssa. Vasta molemmat alueet yhdistämällä tulisi se tavoitettavana oleva elinvoimainen kokonaisuus. Nyt Kankaanpää Lavian, Honkajoen ja Jämijärven kanssa jää pieneksi, samoin Parkano Kihniön ja Ikaalisten kanssa. Mikähän on ollut kartan piirtäjien ajatus näiden kuntien osalta, sitä voi kysyä, kun muualla on piirrelty todella suuria kuntakokonaisuuksia ja nimenomaan myös meidän kuntaryhmittyjemme naapureiksi.

Ei kommentteja: