sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Merkittävä päivä

Monellakin tapaa tämä helmikuun 5. päivä on merkittävä eikä pelkästään vain päivä päivien joukossa.

Siniristilippu saa liehua vielä illallakin ja kyllä on liehunutkin, tuulta ja tuiverrusta on riittänyt. Presidentin vaalin toisen kierroksen varsinaisen vaalipäivän kunniaksi pakkanen paukkuin vielä aamutuimiin reippaasti yli 20 astetta, iltaan mennessä on lauhtunut yli 10 astetta. Ja niin ihmiset ovat päässeet äänestämään varsin reippaasti, lähelle ensimmäisen kierroksen lukemia päästäneen.

Tänään on myös kirkkovuoden kulun mukaisesti kynttilänpäivä aiheenaan Kristus, Jumalan kirkkauden säteily ilmestyi. Päivän tekstit kertovat Jeesuksen tuomisesta temppeliin ympärileikattavaksi ja miten vanha Simeon sai siunata lasta ja ylistää Jumalaa pelastuksesta ja valosta, joka tulee kaikelle kansalle. Siksi tänään myös julistivat tv-kirkossa piispa Kaarlo Kalliala ja tv-puheessaan presidentti Tarja Halonen yhteissvastuukeräys avatuksi. Itsekin viikon päästä lauantaina olen keräyslippaan kanssa marketin ovella. Näin valoa viedään syrjäytyneimmille lähimmäisillemme.

Mutta on tänään se toinen liputusaihekin eli Maamme-laulun runoilijan J.L. Runebergin päivä. Hänen runojensa johdosta toinen suuri Suomalainen J.V. Snellman kysyy: Ovatko ne, nämä laulut, ainoastaan suuren neron luomia? Ei. Ne ovat sydämen sykkeitä, joille nero on antanut elämän ja muodon.

Virsikirjan ehkä tunnetuin Runebergin virsi on lastenvirsi Mä silmät luon ylös taivaaseen. Sitä emme kylläkään tällä kertaa laulaneet tänään Fanni Vilhelmiinan kastejuhlassa Honkajoella, vaan tyydyimme Jumalan kämmenellä- ja Ystävä sä Lapsien-lauluihin. Ja lapsia riittikin melkotavalla tässä pienen Fannin ensimmäisessä juhlassa ja oli hienoa kertoa, että Jeesuskin otti kaikkien keskelle juuri LAPSEN, kun kysyttiin, kuka on suurin taivasten valtakunnassa.

Ja sitten huomenna alkaa eduskuntatyö puhemiesten valinnalla!

Ei kommentteja: